Редитељ Марко Сопић о награди Сребрно јаје: Оцјена жирија најјачи подстрек

Александра Маџар
Редитељ Марко Сопић о награди Сребрно јаје: Оцјена жирија најјачи подстрек

Београд - Награда "Сребрно јаје" је за мене била велико изненађење. Нисам очекивао признање иако сам са својим филмовима већ освајао награде. Када сам на фестивалу, једноставно не волим да размишљам о могућностима и да подгревам своја очекивања. На крају крајева, волим изненађења.

Испричао је ово за "Глас Српске" талентовани српски редитељ Марко Сопић.

Он је у своју биографију ове године уписао веома важну филмску награду на Филмском и музичком фестивалу "Кустендорф", недавно одржаном на Мокрој Гори.

Сценарио за филм "Торба", који се овај пут нашао на високом другом мјесту фестивала, потписује Вук Ршумовић.

Сопићу посебно задовољство представљају коментари веома стручног жирија, сачињеног од врхунских свјетских филмских радника.

- Када сам у разговору са члановима жирија чуо њихова мишљења о свом филму и њихове разлоге за додељивање награде филму "Торба", осећао сам се прелепо. Иначе, у жирију су били изванредни филмски ствараоци који су радили на неким од филмова који су сачињавали део филмског спектра одрастања и сазревања моје генерације - казао је Сопић.

Како је рекао, радећи на овом филму, себи је задао задатак да се бави ликовима и њиховим дилемама.

- Када радите филм који је базиран на истинитом догађају, постоје многобројне могућности да реконструишете причу или да створите неки другачији, филмски свет у коме се тај догађај дешава. Мене је мотивисало да се бавим овом темом како бих створио микросвет у ком се крећу јунаци ове приче - објаснио је Сопић.

Насловне улоге у филму повјерене су сјајним глумцима Весни Тривалић и Немањи Оливерићу.

- Дуго сам желео да сарађујем са Весном. Успоставио сам контакт са њом и био сам пресрећан када сам видео да је она заинтересована да учествује у раду на овом филму. Весна је била јако страствена и прецизна у раду на овој улози. Рад са њом, као и познанство са тако дивном особом су за мене незаборавно искуство - нагласио је редитељ.

Цјелокупна атмосфера и дружење са гостима фестивала такође је за њега било вриједно искуство.

Сваки од редитеља који су ове године били на фестивалу, како је рекао Сопић, има свој карактеристичан пут и велико искуство које је значајно за младе ауторе.

- Издвојио бих Бернарда Тавернијеа и Андреја Кончаловског који су својим речима и својим знањем највише подстакли моје размишљање о филму као уметности - истакао је Сопић.

Ипак, није лако средити мисли и сабрати утиске послије оваквог догађаја и награде, али Сопић је донекле спознао оне најјаче.

- Као снажан утисак препознајем разговоре са већ поменутим Тавернијеом, Куароном, Кончаловским. Тавернијеов филм "Round Midnight" из 1986. године, који је приказан на фестивалу, за мене је потпуно откриће и представља вероватно најзначајнију филмску посвету џез музици коју сам до сада видео - закључио је Сопић.

Нови филм

- Већ три године радим на сценарију за свој први дугометражни филм који ће се звати "Sotto Voce". У међувремену сам добио подршку Министарства културе Републике Србије за развој сценарија и за развој пројекта. Након неколико награда које сам добио за свој претходни филм, а нарочито након ове са "Кустендорфа", надам се да ћу имати прилике да остварим своју велику жељу, која се огледа у реализацији дебитантског филма - каже Марко Сопић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана