Редитељ из Бањалуке Дане Комљен за Глас Српске: Сага о два човјека у безименом односу

Александра Маџар
Редитељ из Бањалуке Дане Комљен за Глас Српске: Сага о два човјека у безименом односу

Берлин - Филм је сниман у близини Аде Бојане, на граници Црне Горе и Албаније. Прича о два мушкарца који живе у једном од напуштених бунгалова, у једној од соба, у плавом шатору, током зиме, је прича о два мушкарца чији однос нема име.

Овим ријечима за "Глас Српске" редитељ Дане Комљен најављује свој први дугометражни филм, чије је снимање почело у јануару ове године.

- У филму играју Бобан Калуђер, који се појавио и у кратком филму "Вишак вјетра", и Борис Исаковић. Филм би требало да завршим у току наредне године - казао је Комљен.

Умјетник из Бањалуке са адресом у Берлину одушевио је публику и стручну јавност својим краткометражним филмова. Недавно се вратио из Панчева, гдје је имао част да се на Панчево филм фестивалу прикажу његови филмови у ревијалној селекцији "Светла будућност".

- Лепо је било видети те филмове заједно. Сама ретроспектива је нека врста признања, посебно са таквим именом - додао је Комљен.

Његови кратки филмови приказани су на више од 90 међународних фестивала, а награђивани су у Кану, Локарну, Ротердаму, ФИД Марсеју и Сарајево филм фестивалу. Поред дугометражног филма, Комљен ради и на новом краткометражном остварењу.

- Ове године сам први пут радио самостално на уметничком пројекту - фото-видео инсталацији о потопљеном радничком граду, чији се остаци налазе на дну вештачког језера положеног поред Бразилије - објашњава редитељ.

Тамо је, како каже, провео скоро 30 дана током којих је правио и снимке, поред фотографија за његов пројекат.

- Нисмо били сигурни да ли ће нас то снимање одвести било где, али када смо по повратку прегледали материјал, одлучили смо да пробамо да га измонтирамо и сада смо сигурни да смо направили филм. Надам се да ћемо га завршити до краја ове године - прича Комљен.

Такође, то је први филм који ће потписати са неким другим аутором.

- Са умјетником Џејмсом сам већ сарађивао на концепту и тексту "Нашег тела", али ово је први филм који смо од самог почетка правили заједно - рекао је Комљен.

Талентовани редитељ који је завршио филмску и ТВ режију на Факултету драмских уметности у Београду, као и мастер студије на "Ле Фресноџ" сматра да је у Бањалуци, на домаћој сцени, не постоји систематска подршка филму.

- Сваки буџет, свака продукција делује случајно и случај за себе. Чињеница да, без обзира на постојање Академије уметности на којој се, сад већ деценијама, школују филмаџије, заједница и даље не види као нужност, макар неку врсту фонда за кинематографију мени и даље није јасна - прича Комљен.

Као други проблем, наводи осјећај који га прати сваки пут кад се враћа у Бањалуку, да је начин на који људи живе непредвидивији и неспутанији од начина на који мисле.

- Свуда је доста страха. Не видим зашто филм треба да огледа тако нешто или било шта. Зато - храбрости, жеље да другачије буде могуће - закључио је Комљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана