Редитељ и глумац Владимир Ђорђевић о комаду Раскиди: Страст престаје гдје почиње љубав

Александра Маџар
Редитељ и глумац Владимир Ђорђевић о комаду Раскиди: Страст престаје гдје почиње љубав

Бањалука - Послије изузетно успјешног комада о животу у туђини, "Изгубљени у Бруклину" Милана Кнеселца, са којим су глумци Народног позоришта РС Владимир Ђорђевић, који потписује режију за ову причу, и Жељко Еркић имали турнеју по Америци, Ђорђевић је наставио да ослушкује како куца људско срце и у другачијим животним ситуацијама.

Овај пут одлучио је да на сцени "Петар Кочић" оживи представу "Раскиди" о често компликованим мушко-женским односима, по мотивима драме "Breaking Up" М. Кристофера. Премијера је заказана за суботу, 25. јун, у 20.30 часова, а Ђорђевић је за "Глас Српске" говорио о самој теми, глумцима и редитељским изазовима које је сам себи постављао приликом рада на комаду.

- Тема овог позоришног комада је покушај двоје младих људи да свој однос конкретизују и направе од њега стабилну везу која ће завршити браком и оснивањем породице - прича Ђорђевић, који има и много глумачког искуства.

Улоге је овај пут повјерио младим и талентованим глумцима Неди Шегрт и Данилу Керкезу.

Односи људи из окружења свакако су му послужили као инспирација.

- Људе у вези најчешће држи страст, а све остало на чему се заснива прави однос зависи искључиво од озбиљности и зрелости индивидуа, као и компатибилности и толеранције личности. Он и Она су, на почетку комада, заједно две и по године. Свака сцена се заврши раскидом, али се они увек враћају једно другом - открио је неке детаље Ђорђевић.

Основни сукоб међу њима произлази из његовог страха да се обавеже и њене борбе да га промијени.

- Представа поставља питања: Шта је то што нас спречава да се одрекнемо једног дела себе и изградимо заједнички пут и живот с неким? Да ли је страст толико јак покретач да нас заслепи толико да не можемо објективно да сагледамо особу покрај себе? Публика ће одговор пронаћи у себи јер је ову тему свако прошао у животу - истиче овај глумац и редитељ.

Жанр представе је комедија са елементима драме, па је њихов циљ да на духовит начин прикажу живот двоје младих људи који се грчевито боре за опстанак у вези, за тражење себе у том односу и спознаји колико су заправо спремни да се мијењају зарад неког другог.

- Приликом режије сам желео да глумци на духовит и природан начин изнесу овај комад. Извлачио сам из њих страст, бес, заљубљеност, фрустрације, разне емоције које се у таквом односу најчешће формирају. И они су, као сви ми, имали такве сличне ситуације - објаснио је Ђорђевић.

Представа се, с друге стране, бави и феноменом на шта су и колико људи спремни да пристану и да учине само да не буду сами.

- Ликови из представе делују као да су судбински повезани, али се упорно растају и поново састају у нади да ће пронаћи заједнички пут и остварити обострану жељу да оснују породицу. У томе их спречава себичност и немогућност да се "одвоје" од себе и крену ка заједничком животу - додаје Ђорђевић.

Изазов у поставци комада

- Колико све ово делује свима блиско и једноставно, толико је и компликовано за поставити и представити публици. Данас се о овим темама прича уз кафу, разговара са психолозима, кључа у нама самима, па самим тим имамо и разне приступе, варијанте и типове људи који би учинили овако или онако. С обзиром на то да теми приступамо на један духовит начин, самим тим ћемо ублажити поглед на озбиљност теме. Ми и очекујемо да се након одигране представе о томе прича, да се неко делимично или у потпуности пронађе у ликовима ово двоје људи - рекао је Владимир Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана