Редитељ Белинда Божичковић: Жеља за доминацијом наводи на вршњачко насиље

Александра Маџар
Редитељ Белинда Божичковић: Жеља за доминацијом наводи на вршњачко насиље

Бањалука - У људској је природи да проблеме који се не тичу и не боле директно нас и наше најближе не осјећамо и о њима не размишљамо као толико важнима. И у томе нема ништа лоше, због тога нисмо лошији људи.

Ипак, постоје они о којима се мора више говорити, да би они који сазријевају у овом, по много чему компликованом савременом, добу постали бољи људи. Један такав проблем је вршњачко насиље, о којем је кроз позоришни комад одлучила да проговори редитељка и глумица Белинда Божичковић.

Представу "Бам Бам" Божичковићева је радила са члановима Студија "Јазавац", а за "Глас Српске" је најавила да ће премијера бити одржана 21. маја у 20 часова Градском позоришту "Јазавац".

- Представа је рађена по тексту Вилијама Мастросимона и говори о вршњачком насиљу, као и о томе шта оно проузрокује. Текст је инспирисан истинитим догађајем који се десио 1998. године у Спрингфилду, Орегон, када је Кип Кинкел убио своје родитеље и пуцао на два школска друга, при чему је повриједио још 22 људи - објаснила је Божичковићева.

Редитељка и глумица са младим полазницима Студија "Јазавац" има одлично искуство и успјешно постављену причу и оживљене ликове из "Магарећих година" великог Бранка Ћопића, а овај пут фокус је на лику Ане, средњошколке, која је убила своје родитеље и пет другара из разреда.

- Бавимо се тиме шта је то што је нагнало Ану на такав чин? Да ли је и сама Ана била жртва насиља и који је то окидач у њеном младом бићу био пресудан за овакав монструозан исход? - казала је Божичковићева, која је истраживала одговоре на ова питања.

Ипак, најбитније је, каже она, да дјеца схвате да су "cool" када штите слабије од себе, када помажу другима у невољи, када не ћуте о насиљу, када се друже са другачијима од себе, а не када спроводе насиље над неким или нечим само због тог језивог осјећаја доминације.

Вршњачко насиље, како истиче, појављује се око нас много чешће него што то околина мисли.

- Требало би сви да се освијестимо и посматрамо пажљивије шта се дешава око нас - можда је ваше дијете жртва насиља, а да тога нисте ни свјесни. Као друштво смо јако заказали. Не видимо и не занимамо се за несрећу која се дешава, док се не догоди конкретно нама. Чим прође медијска пажња, наступа наша незаинтересованост за дјецу која су прошла кроз страшне облике насиља - наглашава она.

Вољела би, како каже, да ову представу погледа што више дјеце.

- Можда успијемо да им отворимо очи и спријечимо несрећу прије него што се она деси. Морамо да се пробудимо и реагујемо на све могуће начине. Насиље значи учинити некоме зло. Велики проценат дјеце је доживио вршњачко насиље, али реагује се тек када посљедице постану кобне - прича Божичковићева.

Ансамбл

Свој таленат у овом комаду показаће Неда Томашевић, Бранка Мишић, Хелена Симић, Ђорђа Атељ, Тамара Јошић, Борис Марић, Јасмина Салопек, Вишња Ловрић, Коља Гранулић и Ана Милетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана