Редитељ Александар Пејаковић у сусрет премијери Маше и Меде: Омиљени ликови малишана у мелодрами о љубави

Александра Маџар
Редитељ Александар Пејаковић у сусрет премијери Маше и Меде: Омиљени ликови малишана у мелодрами о љубави

Бањалука - Ликови из једног од најпопуларнијих дјечијих анимираних филмова "Маша и Медо" оживјеће ускоро и на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске захваљујући редитељу Александру Пејаковићу.

Премијера је заказана за 17. фебруар, а Пејаковић је за "Глас Српске", говорио о раду на представи, инспирацији, али и о томе шта очекује најмлађе посјетиоце театра.

- Комад за дјецу "Маша и Медо" је конципиран као транспозиција у којој ће бриљантна анимација из цртаног филма у представи бити замијењена "специјалним ефектима", који ће задивити најмлађе и представити им бајковито двориште меде Мишка и несташне дјевојчице Маше - прича Пејаковић.

Фабула цртаног филма, објашњава, надограђена је изворном и помјерена максимално ка мелодрами, која је неправедно запостављен жанр театру.

- Овај поступак омогућиће најмлађима да уживају, мање у несташлуцима дјевојчице Маше, а више у љубави између меде Мишка и Медвједице - казао је редитељ.

На питање колики је изазов радити представу чије ликове малишани већ добро познају и долазе са одређеним емоцијама према њима, Пејаковић истиче да у умјетничком доживљају то и није изазов.

- То је случај када не стварате оригинално дјело, већ копију која захтијева губитак слободе у креирању. Али мени је управо изазов да дјецу не изневјерим у емоцији и жеља ми је да они помисле како Маша и Медо заиста живе у Дјечијем позоришту Републике Српске - нагласио је он.

Ликове из омиљеног анимираног филма малишана широм свијета повјерио је Ђурђи Бабић, Александру Бланићу, Снежани Милидраг, Саши Терзићу, Ани Анђелић, Жељку Милићевићу и Зорани Шуман, док ће се екипи као гост придружити Драган Вучић, студент глуме бањалучке Академије умјетности у класи професора Жељка Митровића.

Лоше "естрадне поставке"

Пејаковић подсјећа да смо свједоци разних "естрадних поставки" које скрнаве ликове Маше и меде Мишка.

- Нама у Дјечијем позоришту је зато и циљ да и дјеци и родитељима покажемо разлику између оних који само хоће да им узму новац и нас који им указујемо да љубав увијек треба да побиједи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана