Ребека Лејтон, умјетница из Њујорка, за Глас Српске: Фасцинација Балканом уткана у умјетничка дјела

Мирна Пијетловић
Ребека Лејтон, умјетница из Њујорка, за Глас Српске: Фасцинација Балканом уткана у умјетничка дјела

Бањалука - Постоји велика рупа у мом знању и образовању што се тиче читавог подручја Балкана. Зашто је то тако? Могу да набројим доста разлога - политички, економски, историјски, или једноставно није било довољно времена у једној или свих 13 школских година да нешто више научим о вашој култури и историји.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" млада умјетница из Њујорка, Ребека Лејтон, чија изложба и презентација ће бити отворене вечерас у 20 часова у Арт клубу "Простор" у Бањалуци.

Фасцинирана историјом и културом народа Балкана, ових дана борави у Бањалуци и са пријатељима умјетницима обилази околна мјеста, посјећује споменике и културне знаменитости, а на основу тих искуства, припремиће поставку коју ће презентовати Бањалучанима.

- Рођена сам 1988. године у предграђу Њујорка. Никада се у ствари нисам питала како би било да сам рођена негдје другдје, већ сам размишљала о ономе што се симултано дешава поред мог живота. А догађаји и ствари које не знам, као да се нису ни десили - прича Лејтонова о поводу доласка у Бањалуку.

Истиче да је ове године стекла троје пријатеља који су на простору бивше Југославије.

- Често у разговорима, када се спомиње БиХ, говорим: "То ми све звучи баш као Њујорк". Желим да знам зашто често осјећам ту сличност. И зато сам и одлучила да почнем да посјећујем споменике - каже Лејтонова која је академски вајар по струци.

Наглашава да се често фиксира на информације о политичкој, економској и историјској позадини, које се некада претворе у право истраживање из којег онда настаје умјетничко дјело. 

- А некада се деси умјетничко дјело само, из основних искустава, без потребе за истраживањем - каже ова млада умјетница.

Поред Бањалуке, посјетила је Сански Мост, Козару и Грмеч гдје је посјетила споменике из одређеног периода.

- Жељела сам да их видим уживо, умјесто да само гледам њихове фотографије и читам чланке о њима. Хтјела сам да створим нова искуства гледајући те споменике и дружећи се са овдашњим људима - прича Лејтонова.

Из искустава са овог путовања, каже, настаће формат за будућа дјела. Овај процес ће се наставити у Сарајеву сљедеће године, када ће посјетити град, али и споменике у Зеници, на Макљену и Тјентишту.

- Не желим да људи помисле да желим направити сопствену визију базирану на њиховом сопственом искуству. Нисам сасвим сигурна гдје све ово иде. Зато вас позивам да видите почетак и да причате са мном - закључује Ребека Лејтон.

Перформанс

- У "Простору" ће се моћи видјети мој основни истраживачки рад (фотографије, снимци, биљешке) заснован на боравку у РС и БиХ. Унутар овог истраживачког рада публика ће моћи да се упозна са мојом визијом овог простора, али и људима које сам срела протеклих годину дана. Одржаћу перформативно предавање "Вриједност/Наивност" који укључује историјска, политичка и економска становишта, и истовремено ћу правити баланс између сопственог искуства одрастања у САД са онима који су одрастали овдје у исто вријеме. То није комплетна слика, то је нешто што захтијева доста размишљања прије него се оформи коначни закључак, али је ипак нешто - најављује Ребека Лејтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана