Реакција Министарства просвјете и културе: Позориште се руководи искључиво квалитетом

М. М.
Foto: НПРС

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске подржало је 25. Театар фест „Петар Кочић", који је протекле седмице одржан у Народном позоришту Републике Српске под слоганом „Између сновиђења и реалности", а који је отворила министарка просвјете и културе Жељка Стојичић, а на исти начин подржава програмске активности свих републичких установа културе у Републици Српској, саопштено је из овог министарства.

- Упознати смо са незадовољством које је код дијела јавности у Републици Српској изазвало гостовање Сарајевског ратног театра (САРТР), као и одлуком Радио-телевизије Републике Српске (РТРС- а) да због гостовања овог театра не буде медијски покровитељ Театар феста ове године. Подсјећамо да је начин рада и одабир представа, као и извођача који ће се представити на Театар фесту „Петар Кочић" у надлежности Народног позоришта Републике Српске и селектора фестивала - саопштило је Министарство просвјете и културе Републике Српске на званичној страници Владе Републике Српске.

Како додају, представе које су одигране током овогодишњег Театар феста су говориле о обичном човјеку, његовим стремљењима и очекивањима, неповјерењу и трагању за смислом.  

- Сматрамо да се  Народно позориште  и овога пута руководило искључиво и примарно  квалитетом представа које су жељели  представити у данима Театар феста својој публици и да им сигурно није био циљ изазвати овако негативне реакције, те напомињемо да је САРТР гостовао и 2015. године у Републици Српској - истичу из министарства.

Министарство подсјећа да је ријеч о позоришном фестивалу који траје већ 25 година, те је један од најважнијих догађаја културе у Српској, те истиче да је у скоријем периоду унаприједило рад ове установе.

- Формиран је и почео са радом симфонијски оркестар, створене су материјалне претпоставке за његово дјеловање и рад, успостављене су и ојачане сарадње са регионалним позоришним кућама, окупљају људе из свијета културе који су своје образовање стекли на високообразовним установама у Републици Српској, стварају се темељи на којима ће култура расти и развијати  се,  представљати нову покретачку снагу наше Републике и бити препознатљива у региону, али и у свијету - закључују из овог министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана