Разноврсна потражња и понуда литературе на “Гласовом” сајму књиге у Бањалуци

Илијана Божић
Разноврсна потражња и понуда литературе на “Гласовом” сајму књиге у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Љубитељи књиге ових дана уживају у разноврсној понуди на 27. Међународном сајму књиге у Бањалуци, а дјела српских и свјетских класика су и ове године међу најтраженијим.

Штандови издавача на овогодишњој смотри писане ријечи у организацији “Гласа Српске” испуњени су занимљивом литературом од књига посвећених науци, филозофији, психологији и историји, па до класичне и савремене књижевности. Посјете школараца јесу оно што даје посебну чар овом сајму књига, а кутак за малишане уљепшао је овогодишњу манифестацију.

Своја омиљена издања књигољупци могу пронаћи по цијенама уз попусте од 15 до 70 одсто.

На штанду Завода за уџбенике и наставна средства примјетно је веома много родитеља и дјеце који бирају уџбенике како за основну тако и за средњу школу. А како је “Гласу Српске” рекао руководилац пословног центра Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Никола Шобота, посјећеност је велика.

- Као и увијек траже се уџбеници који су ђацима недостајали за основну и средњу школу, а нарочито за средњошколце. Много се тражи и школска лектира, поготово наша нова издања која су урађена по наставном плану и програму. Читаоци купују и белетристику, а класици су увијек тражени. Купују се и наша старија издања на која имамо и максималне попусте до 70 одсто - рекао је Шобота.

Издавачка кућа “Бук” једна је од утемељивача “Гласовог” Сајма књиге, а прем ријечима Љубинка Осослије њихова издања традиционално су заступљена већ 27 година.

- Увек пратимо нове издавачке трендове, иако се наша издавачка кућа базира на издањима класика и дечије литературе, али и популарне белетристике. Свако ко дође на наш штанд задовољиће своје читалачке укусе. Када говоримо о ономе што читаоци највише купују ту се издваја светски класик Фјодор Михаилович Достојевски. Највише се траже та лектирна издања “Браћа Карамазови”, “Злочин  и казна”, “Идиот” и “Зли дуси” - објаснио је Осослија.

Истакао је да су једнако тражени и романи Меше Селимовића “Дервиш и смрт”, “Тврђава” и “Острво” али и Шекспирове трагедије.

- Поред тога читаоци купују “Мајстора и Маргариту”  Михаила Булгакова, али и збирку прича “Код куће је најгоре” Ефраима Кишона. Ипак класици никада неће сићи са листе популарности, јер оно што је вредно сабрано је у тим делима, а и нови ствараоци проналазе инспирацију у класицима - казао је Осослија и додао да су љубитељима писане ријечи на штанду издавачке куће “Бук”  књиге доступне са попустом од 20 до 40 одсто.

Испред богатог штанда “Библионера” из Бањалуке читаоци најчешће застају, а како нам је казала њихова представница Драгана Палић тинејџери ове године највише купују дјела јапанског писца Осаме Дазаија.

- Људи средњих година највише купују дјела издавачке куће “Бука” и то све њихове новитете. Траже се дјела “Воли ме више од свега на свијету” Мире Фурлан, а и даље се продају наслови Лане Басташић. Међу траженима су и нови романи Ерленда Луа и Џулијана Барнса - казала је она.

Додала је да је поред књига за разбибригу тражена и озбиљнија литература као што су историјска дјела, али и она која су посвећена психологији. На штанду “Библионера” попусти се крећу од 20 одсто па надаље.

Међу најпосјећенијим је свакако и “Лагунин” штанд а како нам је казала њихова представница читаоци свих генерација највише траже класике, а подједнако су тражени и трилери.

- Највише се траже дјела Достојевског, те књига “Мајстор и Маргарита”.  Од домаћих аутора најтраженије су књиге Јелене Бачић Алимпић и Мирјане Бобић Мојсиловић, а и дјела Моме Капора су међу траженијим - рекла је она.

На “Лагунином” штанду књиге се могу пазарити са попустима од 15 одсто у односу на цијену у књижари, а уколико се одлучите да купите више књига попуст иде и до 20 одсто.

Сајам књиге отворен је до понедјељка, а радно вријеме је од 10 до 21 час.

План пријављених промоција на 27. Сајму књиге од 6-12.9. 2022. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана