Разлике спојене у умјетност

Александра Маџар
Разлике спојене у умјетност

Бањалука - Младе и талентоване сликарке из Бањалуке своју љубав према умјетности ујединиле су у Удружењу умјетница УМА, а њихова прва изложба испунила је простор салона Дјечијег позоришта Републике Српске.

Инспирацију и креативне изразе удружиле су Маја Шолак, Јелена Кондић, Татјана Ратковић, Невена Милашиновић, Драгана Крецељ и Николина Песлаћ.

- Идеја о оснивању удружења јавила се спонтано, на колонији жена коју је организовало удружење УДАС из Бањалуке. Просто, када смо доносили одлуку биле су присутне само жене. Онда смо рекле: "Нека то буде удружење умјетница" - објаснила је Шолакова.

Ипак, умјетнице кажу да то не значи да мушка популација није добродошла да ствара заједно са њима.

-  Често се баш осјећа како је потребан практични, мушки мозак, нарочито када треба доносити неке одлуке - казала је Ратковићева.

Поставка која краси изложбени салон Дјечијег позоришта РС је слободног карактера.

- Нисмо претходно одредиле никакав специјалан концепт или одређену тематику којом бисмо се водиле. Једноставно смо жељеле да изложимо радове којима се свака од нас бавила у претходном периоду - истакла је Милашиновићева.

Да унутар групе треба да се његује извјесна индивидуалност, гдје свако задржава лични рукопис и израз сматра Драгана Крецељ.

- То је и видљиво и на овој изложби, шест различитих стилова и шест различитих тема - додала је она.

Дјела која су створиле и гдје су представљени мотиви из њихових мисли представиле су и на неколико заједничких изложби у Градишци и Српцу.

- Често сарађујемо са Удружењем УДАС, па смо прошле године имали заједнички пројекат - колонију жена у њиховим просторијама - подсјетила је Јелена Кондић.

Сликарке планирају и нове изложбе које би требало да буду отворене током љета.

Чланови

- Удружење  је формирано у фебруару 2013. године. Годину прије званичне регистрације функционисале смо као неформална група под називом "Матрона". У току тог периода састав чланица се мијењао више пута, а за сада смо ми стални чланови - каже Николина Плесаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана