Различити изрази умјетника спојени у изложби “4/ПРОСТОР 5” Банском двору

Миланка Митрић
Различити изрази умјетника спојени у изложби “4/ПРОСТОР 5” Банском двору

Бањалука - Њихове заједничке изложбе представљају ретку прилику да на истом месту, једне уз друге, видимо радове уметника и на тај начин исправније перцепирамо њихове међусобне утицаје који често остану недовољно видљиви, неишчитани негде у дубљим слојевима уметничког дела.

Навела је ово о изложби “4/ПРОСТОР 5” београдских умјетника Срђана Апостоловића, Здравка Јоксимовића, Добривоја Крговића и Душана Петровића историчарка умјетности и кустос поставке Ивона Фрегл. Поменута изложба отворена је у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Она је навела и објаснила нешто више о самој изложби, ауторима и њиховој међусобној сарадњи.

- Поредећи њихове домете са новом британском скулптуром, ликовна критика даје им назив под којим су и дан-данас познати у стручној литератури - нова београдска скулптура. Њихове прве заједничке изложбе у Студентском културном центру у Београду протичу у знаку истраживања различитих видова креативног изражавања, као што је минимализам, и у том периоду њихове праксе су сличне, да не бисмо са сигурношћу могли да кажемо који је чији рад. Њихов уметнички израз повезује исти однос према врхунској естетизацији форме и поштовању природе материјала, као и наглашени интелектуални приступ стварању уметничких дела - казала је Фрегл приликом отварања изложбе.

Изложба представља четири значајна умјетника. Њихова сарадња је почела давно, као и њихово дружење.

- Велика ми је част и задовољство што смо након озбиљних припрема и договора коначно успјели да  угостимо изложбу наших изузетних умјетника из Београда. Послије низа значајних изложби које је Бански двор припремио у овој години, и ова изложба представља само наставак организовања висококвалитетних умјетничких програма у властитој продукцији - рекао је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

Овом поставком умјетници су приказали и отворили многа питања, између осталог и питања уочавања, одређивања и посљедица међусобних умјетничких утицаја.

- Драго ми је што је дошло до реализације ове изложбе. Ми смо различита група аутора која се међусобно подржава. Успели смо да анимирано овај простор и добили смо једну изложбу која може да буде занимљива за бањалучку публику, да дође и да је посети - казао је један од умјетника чији радови су изложени, Здравко Јоксимовић.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана