Рат и мир подијелио критику

Приредила: Мирна Пијетловић
Рат и мир подијелио критику

Москва - Руски информативни сајт "Фонтанка" сматра да је најновија адаптација романа "Рат и мир" у продукцији Би-Би-Сија тек пуки "књижевни класик са мноштвом деколтеа", док с друге стране ова серија у Великој Британији обара рекорде гледаности.

Превише деколтираних дама и превише секса, оцјена је руског интернет сајта који критикује британски сервис због превелике слободе с којом је интерпретирао капитално дјело Лава Толстоја. 

Серија од шест епизода, која се приказује на Би-Би-Сију од 3. јануара, постиже огроман успјех у Великој Британији, гдје је прву епизоду видјело више од шест милиона гледалаца. 

"Фонтанка", међутим, не дијели њихово мишљење, истичући да један од главних женских ликова, кнегиња Елена Курагина, носи тако уску хаљину да се стиче утисак да ће јој груди сваког часа искочити и "упасти у тањир". 

Претјерано страствена љубавна сцена на столу или измишљена сцена инцеста између Елене Курагине и њеног брата Анатолија посебно су иритирале гледаоце у Русији, гдје се серија не приказује, али се може погледати на интернету. 

- До инцеста долази већ у првој сцени - наводи руски таблоид "Комсомолскаја правда", признајући, ипак, да се Би-Би-Си донекле уздржавао да не наљути заљубљенике озбиљне литературе. 

- Толстојев роман ће сада бити не само доступан већ и јако популаран међу млађим генерацијама - иронично констатује "Фонтанка", док културни часопис "Афиша" примјећује да се британска адаптација своди на "расправе о љубави, звецкање чаша и грандиозне балове". 

- Толстојев романтизам је претворен у нову Џејн Остин - закључује са жаљењем лист.

Серија у режији Ендруа Дејвиса, стручњака за телевизијске филмове, наилази и на понеку позитивну оцјену руских критичара. 
"Афиша", која сматра да је Би-Би-Сијева адаптација прије свега "намијењена онима који нису прочитали књигу нити имају намјеру да то икада учине", пише да је ријеч о "лијепој и интелигентној серији, али на енглески начин". 

Серија "Рат и мир", чије су прве три епизоде већ приказане у Великој Британији, продата је у десетак европских земаља, као и у Аустралији, Израелу и САД.

Прича из Толстојевог романа води читаоца у руско друштво из доба Наполеонове ере. "Рат и мир" је понудио свјежу фикцију, са огромним бројем ликова у заплету који није покривао ништа мање теме од оних у наслову, као и теме попут младости, брака, љубави, година, живота и смрти.

Роман приповиједа о четири аристократске породице у Русији, са акцентом на Безухове, Болконске и Ростове, и преплитања њихових личних живота са руском историјом у периоду од 1805. до 1813. године, принципијелно са Наполеоновом инвазијом 1812. године. Како догађаји слиједе, Толстој систематски пориче својим ликовима било који значајан слободан избор: даља улога историје одређује њихову срећу или трагедију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана