Рат и мир као вјечна инспирација

Александра Маџар
Рат и мир као вјечна инспирација

Лондон - Руски класик "Рат и мир" великог Лава Николајевича Толстоја" уз који су одрасле бројне генерације биће екранизован до краја ове године у адаптацији Ендруја Дејвиса.

Дејвис је претворио у драмске ТВ хитове и роман "Вашар таштине" енглеског књижевника Вилијема Такерија, као и класик Џејн Остин, "Гордост и предрасуда".

Серија од шест епизода, коју ће британски јавни сервис BBC радити са холивудским продуцентом Харвијем Вајнстином, требало би да се нађе на малим екранима до краја 2015. године.

Улогу Андреја Болконског играће британски глумац Џејмс Нортон, кнеза Ростова, Ејд Едмондсон, његову супругу Грета Скаки, а Пјера Безухова амерички глумац Пол Дано. Као Наташа Ростова појавиће се Лили Џејмс.

Ендрјус је изјавио да је прилично касно у животу прочитао "Рат и мир", те да је био запањен тиме колико су и даље свежи и модерни главни ликови и њихови односи.

Толстојев "Рат и мир", једно од ремек-дјела руске и свјетске књижевности свих времена, имао је низ екранизација широм свијета.

Први краткометражни нијеми филм заснован на том роману снимљен је 1913. године у Русији, у режији Пјотра Чердинина који је двије године касније снимио још једну верзију и назвао је "Наташа Ростова". Владимир Гардин режирао је 1915. године први руски дугометражни филм "Рат и мир", а 1947. се појавила и јапанска верзија.

Троипочасовна америчка адаптација чувеног Толстојевог романа, у режији Кинга Видора, појавила се 1956. године, а главне улоге играли су Хенри Фонда (Пјер Безухов), Одри Хепберн (Наташа Ростова) и Мел Ферер (Андреј Болконски). Хепбернова је била номинована за награду "Бафта" за најбољу глумицу, као и за "Златни глобус" у категорији драме. Најприје је било планирано да Пјера Безухова игра Марлон Брандо, али је он одбио да игра с Хепберновом.

Хонорар главне глумице достигао је у то вријеме максималних 350.000 долара, а потписујући уговор, Одри Хепберн је замолила свог агента да никоме не открива ту цифру, и сама свјесна да је превисока. Осим баснословног хонорара, Одри Хепберн је за тумачење Наташе Ростове добила и најмодернији аутомобил са личним возачем, као и 500 долара недјељно за свакодневне расходе. Касније је признала да јој је то била најтежа улога у каријери.

Сценарио филма "Рат и мир" написан је првобитно на 506 страница, а преписиван је и преправљан пет пута како би био скраћен на максимално допуштен обим за филмску екранизацију. У том процесу многе сижејне линије су скраћене или избачене, па се филм свео на љубавну причу главних јунака, а био је номинован за "Оскара" у три категорије. Добио је "Златни глобус" за најбољи страни филм (снимљен је у копродукцији са Италијом). Холивудски успјех подстакао је совјетске власти да почну да размишљају о екранизацији романа "Рат и мир", а тај посао од државног значаја повјерен је Сергеју Бондарчуку, истакнутом совјетском редитељу и глумцу иза кога су већ стајали међународни филмски успјеси. За филм је издвојен у то вријеме огроман буџет у износу од осам милиона рубљи (око девет милиона тадашњих америчких долара), а изашао је у четири дијела, у укупном трајању од око седам сати. Сниман шест година, Бондарчуков "Рат и мир" имао је око 135 гледалаца само у домаћим биоскопима, а освојио је Гран при Московског међународног филмског фестивала (1965) и Оскара за најбољи филм на страном језику (1968). Бондарчук је играо Пјера Безухова, Вјачеслав Тихонов, Болконског, а балерина Људмила Савељева Наташу Ростову. Толстојев роман имао је и неколико телевизијских адаптација, почев од BBC-јеве из 1972. године, са Ентонијем Хопкинсом у улози Пјера Безухова, за коју је добио награду Бафта. Потом је 2007. године услиједила је европска копродукција у којој је учествовало пет земаља - Русија, Француска, Њемачка, Пољска и Италија, али се творци тог ТВ серијала нису много бринули о томе да аутентично пренесу збивања из романа. Тако је, на примјер, Николај Ростов у роману био секундант Долохову, а не Пјеру као што је то било у филму.

Опера и позориште

Чувени Толстојев роман имао је и више оперских верзија и позоришних адаптација. Радио BBC 4 је током протеклих новогодишњих празника емитовао десеточасовну радио драму, допуњену маратонском акцијом праћења на "Твитеру".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана