Рат и љубав на млијечном путу

Мирна Пијетловић
Рат и љубав на млијечном путу

Вишеград - Филм "На млијечном путу" прослављеног српског режисера Емира Кустурице у сриједу увече је претпремијерно приказан у биоскопу "Доли Бел" у Андрићграду, у Вишеграду, док ће премијерно бити приказан на Филмском фестивалу у Кану.

Публика је имала прилику да погледа причу која је тематски подијељена у три дијела. Први дио филма говори о рату и змији, други о љубави, а трећи дио овог дуго очекиваног филмског остварења посвећен је причи о монаштву.

Филм је урађен према Кустуричиној приповијетки "У змијском загрљају", која је објављена у књизи "Сто јада".

Ова филмска прича снимана је на атрактивним локацијама на Мокрој Гори, у средњовјековном граду Клобуку у близини Требиња и у Андрићграду, у Вишеграду.

У филму, осим Кустурице, значајне улоге играју италијанска филмска дива Моника Белучи и призната српска глумица Слобода Мићаловић.

- У процесу стварања овог филма, који је био дуготрајан, себе сам ставио у једну младалачку позицију дајући од себе све што сам могао, укључујући и новац и нерве и љубав према умјетности. Све то сам претворио у једно велико жртвовање - изјавио је раније, у току снимања филма, редитељ Емир Кустурица.

Како је истакао овај редитељ, публика може да очекује филм који ће бити цјеловит, са снажним емоционалним тачкама, те да ће бити "узбудљиве љепоте у складу са причом, која је крајње активна".

Кустурица је рекао да млад редитељ који мало зна, а много осјећа, врло лако може да "испали" филм и да он буде диван, док редитељ у његовим годинама има огромно искуство, али и постоји опасност да оно што зна претвори у рутину.

- До сада сам у неким филмовима глумио неке епизодне улоге, али никада нисам имао овако тежак задатак - да сам себе режирам. То је као кад бисте у животу имали апсолутну контролу над собом и водили сами себе са тим суперегом и моралистичким аспектом самог себе - каже Кустурица.

Нагласио је и то да су апсолутно сви глумци и цјелокупна екипа били на висини задатка.

Фестивал у Бриселу

У Палати лијепих умјетности "Бозар" у Бриселу синоћ је требало да буде отворен јубиларни, 10. Балкан трафик фестивал, а специјални гост је двоструки носилац "Златне палме" режисер Емир Кустурица. Кустурица је требало да одржи једночасовни мастер-клас, након чега је планирано приказивање филма "Подземље". Сваке године фестивал угости на стотине умјетника из Србије, Румуније, БиХ, Мађарске, Бугарске, Македоније, Грчке, Албаније, али и Француске, Холандије и Белгије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана