Раскошне ношње чувар традиције

Александра Маџар
Раскошне ношње чувар традиције

Бањалука - На Етнолошком одјељењу Музеја Републике Српске, које највећим дијелом чува традицију становништва сјеверозападне Босне са краја 19. и прве половине 20. вијека, најбројнија је збирка текстила.

- У оквиру ове збирке постоји више колекција, појединачних дијелова градске и сеоске одјеће, гдје се могу видјети кошуље, либаде, чарапе, али и колекције текстилног покућства, пешкира, ћилима и других прекривача - казала је кустос етнолог у Музеју Републике Српске Данијела Ђукановић.

Подсјетила је да Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске у идућем периоду има задатак да прикупи и сачува етнолошке предмете са цијелог простора РС, а затим да настави са истраживањем и прикупљањем предмета из друге половине 20. вијека.

Веома интересантна и привлачна је збирка накита, која је разврстана по колекцијама. Поред изузетно раскошних примјерака накита најчешће се задржавају жене које с радозналошћу разгледају какве су огрлице и наушнице биле популарне у одређеном периоду.

- Занимљиво је видјети како је некада изгледао накит, а колекције красе лијепи детаљи за главу, врат, груди, струк и руке. Сваки од њих има посебну вриједност - додаје Ђукановићева.

У Етнолошком одјељењу је и разноврсна збирка традиционалних музичких инструмената.

- У овој збирци представљене су различите колекције по врстама инструмената. Ријеч је о колекцијама кордофоних, идиофоних, аерофоних, мембранофоних музичких инструмента - казала је Ђукановићева.

Подсјећа да дио одјељења чине обућа и појасеви од коже.

- Збирка рукотворина од дрвета баштини колекције дрвеног покућства, чаше, ножеве, кашике, плоске, столице, али и колекцију резбарених предмета за прераду текстилних сировина, преслице, вретена и друго - каже Ђукановићева.

Такође, Музеј Републике Српске добијао је на поклон алате и полупроизводе крзнарског и кројачког заната.

- Не треба занемарити ни збирку заната, која чини значајан дио Етнолошког одјељења. Она се састоји од колекције алата, полупроизвода и готових производа грнчарског, ковачког, кујунџијског, опанчарског заната - истакла је Ђукановићева.

Збирке

- Предмети у Етнолошком одјељењу систематизовани су по врстама материјала и групној припадности у шест збирки. То су збирка текстилних предмета, накита, предмета од коже, музичких инструмента, рукотворина од дрвета, заната, као и збирка осталих предмета. Класификоване су према врстама материјала ради практичнијег третмана, како при истраживању самог предмета, тако и ради његове заштите у депоу - каже Данијела Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана