Ракочевић: Тема филма "Хероји Халијарда" је важна за све нас

Танјуг
Ракочевић: Тема филма "Хероји Халијарда" је важна за све нас

БЕОГРАД, - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је глумац глумац Никола Ракочевић који је говорио о својој улози у филму "Хероји Халијарда", чија је премијера 10. октобра у МТС дворани.

Ракочевић је рекао да у филму редитеља Радоша Бајића српског сељака који је у четницима, чији је млађи брат у партизанима, а најмлађи се ломи на коју ће страну.

"То је наш усуд, то се нама дешавало. Толико породица има ту причу о подељеним странама и на врло интересантан начин је третирано кроз овај филм", истакао је глумац

. Ракочевић је истакао да га је "Херојима Халијарда" привукао квалитет сценарија, "који се бави искључиво чињеницом да су четници спашавали америчке и енглеске пилоте". "То су чињенице, не може да се опровргне тако лако, постоје документи који то потврђују", истакао је Ракочевић.

Примјетивши да постоји доста предрасуда које окружују филм, Ракочевић је оценио да ће "многе бити разбијене".

"Мислим да је филм заиста квалитетан и добар, и да је тема јако важна за нас", оценио је глумац. Упитан како су глумци издржали снимање често по великим врућинама, Ракочевић је истакао да костимограф Борис Чакширан костиме није правио од чоје, него од других материјала, у којима није толико топло, а који су аутентични по текстури.

"С друге стране, кад форсирате коња преко брда у групи од десет људи са пушком на леђима која вас удара, врућина не представља толики проблем", насмејао се Ракочевић. Упитан како види будућност глуме у свету технолошких револуција и вештачке интелигенције, Ракочевић је приметио да упркос том "нема карата за позоришне представе".

Послије пандемије короне и забрана окупљања, у позоришту је јако тешко наћи карту, а Ракочевић је само као неколико примера навео представе "Очеви и оци", "Едип" или "Мој муж".

"Та врста комуникације људима је неопходна и то се тек појачало након свих ових догађаја. Осетио сам у последњих неколико месеци где је позориште, колико је важно и колико је комуникација неопходна", истакао је Ракочевић.

Према његовим ријечима, "позориште се вратило на своје место" и за њега се не боји, док је филм много угроженији, "али и он ће опстати у неком свом облику"

. Говорећи о успјеху представе "Очеви и оци" Народног позоришта, Ракочевић је истакао да је "пре свега у питању и (писац Слободан) Селенић".

"Прва реприза је била распродата и пре него што смо избацили први плакат. То вероватно иде на конто Селенића. Али посијле се десило и даље.

Интересовање је велико", примјетио је Ракочевић. Према његовим ријечима, представа привлачи и причом о три генерације, односно постављењем питања о родитељству, националном и политичком идентитету.

"То је представа идентитета. Шта нас дефинише, како нас дефинише, колико се боримо за то и како може да се направи грешка. То је представа која не оставља људе равнодушнима", навео је Ракочевић.

У "Очевима и оцима" глумачка игра је уједначена, режија Вељка Мићуновића је прецизна и "у свим аспектима јако пуно ствари ради заједно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана