Радовић: Поносан на интервју са супругом Петра Кочића

Nezavisne.com
Радовић: Поносан на интервју са супругом Петра Кочића

Сарајево - Хронологија једне значајне телевизијске каријере од почетника на телевизији која настаје до расног документаристе који живи са својим јунацима и уредника који је водио најзначајније пројекте телевизија Сарајево и Титоград, сажетак је књиге “На сцени иза екрана” аутора Пере Радовића.

Ово Радовићево дјело промовисано је данас у “Медиацентру” у Сарајеву, а тим поводом аутор је у разговору за “Независне” открио неке од најзанимљивијих детаља из дугогодишње каријере коју је провео на телевизији. 

Причајући о умјетничким великанима које је сусретао, између осталих о Маку Диздару, Скендеру Куленовићу, Иви Андрићу, Влади Милошевићу, овај дугогодишњи новинар посебно истиче интервју који је радио са супругом и кћерком Петра Кочића.

“То је мени лично једна од најзначајнијих ствари које сам направио. То је, заправо, и најексклузивнији материјал који сам у свом радном вијеку направио. Када су ми једном приликом на 'Кочићевим сусретима' на Змијању рекли да је позвана Кочићева супруга, ја сам помислио да се Крајишници шегаче са мном”, присјећа се Радовић.

Но, додаје, када је схватио да је она заиста ту, сусрео се с њом и предложио јој да сниме интервју, што она на почетку није жељела. Касније је, захваљујући аргументима које је употријебио, ипак пристала.

“Причали смо о неким стварима везаним за Кочића, а она ми је, између осталог, причала о посјети Петру у затвору. Тада ми је открила да је, пошто је он могао лакше без хљеба него без дувана, који се није могао унијети у затвор, она у шавове сукње ушивала дуван и тако му носила. Прво што би је он питао било је да ли има дувана и онда би она почела одшивати шавове”, казао је Радовић.

Говорећи о књизи, Радовић је појаснио да је то заправо биографија једне професије, без намјере да буде едукативно штиво.

“Мада из мог искуства млади новинари могу преузети неке ствари које могу да буду занимљиве за људе који се баве телевизијом”, рекао је он.

Књига “На сцени иза екрана” говори и о томе шта све претходи у припреми, реализацији, дакле прије него што гледаоци готов материјал виде на екрану.

Перо Радовић је сав свој професионални вијек провео као телевизијски новинар, репортер, документариста и уредник. Радио је на Телевизији Сарајево у пионирским годинама овог медија, а потом на Телевизији Титоград као директор те као аутор запажених документарних емисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана