Радови умјетничког пара “диСТРУКТУРА” од сутра у МСУРС: Критички осврт на умјетност и живот урбаних средина

Миланка Митрић
Радови умјетничког пара “диСТРУКТУРА” од сутра у МСУРС: Критички осврт на умјетност и живот урбаних средина

БАЊАЛУКА - Изложба умјетничког пара “диСТРУКТУРА” под називом “Сторџ Линес” биће сутра отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а поставком је обједињено шест пројеката и изложби.

- У питању су психогеографска истраживања и варирају од класичних лутања по градовима до комплекснијих истраживања која обухватају и питања миграције и џентрификације - назначили су из Музеја савремене умјетности Републике Српске о поставци чије отварање је предвиђено за 19 часова.

Као главне алатке стварања и изражавања умјетници су користили фотографију, видео и цртеж.

- Овај пар се још од 2005. године појављује у улози урбаних номада који у својим психогеографским пројектима отворено и критички говоре о актуелним питањима умјетности и живота у мултикултурним урбаним срединама у доба либералног капитализма у којима су јасно видљиви процеси дехуманизације - додали су из Музеја савремене умјетности РС.

Неке радове овог умјетничког пара, који чине Милица Милићевић и Милан Боснић, публика у Бањалуци је имала прилику да види у оквиру изложбе “Пригушена егзистенција: савремена уметничка сцена Србије”, коју је у Музеју савремене умјетности РС 2015. године реализовао Музеј савремене уметности Војводине.

- У оквиру свог самосталног изложбеног пројекта “Сторџ Линес” у Музеју савремене умјетности Републике Српске “диСТРУКТУРА” представља шест одабраних мултимедијалних пројеката: “Женева - психогеографски експеримент”, “Лоцус Суспецтус”, “Но Лонгер анд Нот Џет”, “На путу”, “Ње аре ливинг ин а беаутифул њОУРлд - Аустриа” и “Ње аре ливинг ин а беаутифул њОУрлд- Спаин” - нагласили су из Музеја савремене умјетности РС.

Рад овог умјетничког пара, који од 2005. године дјелује под именом “диСТРУКТУРА”, представљен је на више од 30 самосталних и више од 60 групних изложби у Србији, широм Европе, те у Јапану и Египту.

Учествовали су на више програма и радионица у Швајцарској, Италији, Холандији, Њемачкој, Финској, Шпанији, Египту и Србији. Добитници су бројних стипендија и награда, међу којима се издваја “Полок-Краснер” грант за 2015. годину.

Њихови радови налазе се у различитим јавним и приватним колекцијама и то у Музеју савремене уметности Војводине, Културном центру Београда, Музеју града Београда и другим мјестима у Србији и шире.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана