Радови Јелене Вучић изложени у Банском двору

М. М.
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Изложба "Између људског и божанског, видљивог и скривеног" академске сликарке Јелене Вучић отворена је синоћ у салону бана Светислава Тисе Милосављевића у Банском двору у Бањалуци.

Поставком су обухваћени радови настали у посљедње три године, на мастер студијама сликарства на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, у класи професорице Борјане Мрђе.

- Јелена ове односе преиспитује кроз истраживање митова, бајки, биологије, филмографије и личних искустава мајчинства. Она критукује негирање женствености у циљу изједначавања полова и уводи појам велике мајке. Упућена је на унутрашњост процеса стварања живота и покушава да га визуализује у свом умјетничком израза - навела је о изложби Борјана Мрђа и додала да умјетница дјелима пропитује осјетљиве и комплексне односе између улога мајке и умјетнице.

На изложби су представљени савремени медији попут анимације, видео-радова, инсталација, али и цртежа и слике.

- Радови су утемељени  у феминистичким теоретским истраживањима новог вала феминизма, етичких и онтолошких филозофских области из позиције "женског". Слављења "женског" у његовим специфичним природним датостима које видим као неистражен простор и потенцијал за формирање нове сликарске знаковитости, растерећен поништавања утврђених приступа већ радије заокупљен давањем нових могућих, комплекснијих и суптилнијих ишчитавања "женског" - казала је умјетница  Јелена Вучић и објаснила да су радови упућени на унутрашњост процеса стварања живота који се дешава унутар утеруса, те визуализацији и апстраховању биолошких ћелијских трансформација у процесу трудноће и рађања.

Изложбу је отворио директор Банског двора Младен Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана