Радови Ђорђа Аралице од вечерас у приједорској галерији “Сретен Стојановић”: Окови свакодневних ствари

Миланка Митрић
Радови Ђорђа Аралице од вечерас у приједорској галерији “Сретен Стојановић”: Окови свакодневних ствари

ПРИЈЕДОР - “Вагон скулптура” назив је изложбе свјетски познатог вајара Ђорђа Аралице, која ће вечерас бити отворена у приједорској галерији “Сретен Стојановић”, што ће бити прво Араличино излагање у БиХ.

Поставком су обухваћени радови који су настали у посљедњих неколико година умјетниковог стварања, те тако ова изложба представља својеврсну рекапитулацију његовог рада.

- Дела карактеришу структуре сачињене од индустријских ланаца који су уметников ексклузивни медиј. Намеће се директна асоцијација на реадџ маде, али посматрано идејно и суштински, ничег даљег од реадџ мадеа! Аралица у маниру поп-арта врши апропријацију предмета свакодневне употребе - лопти, шешира, коцке, пешчаних сатова, пехара и кофера, и ментално их и мануелно преображава, онеобичава и овековечује - забиљежио је историчар умјетности Лука Вукићевић о овој изложби и додао да поменути предмети не посједују никакву  утилитарну функцију, већ се етаблирају као дјела ликовне умјетности, са наглашеном дистинкцијом спрам објеката примијењених умјетности.

Како Вукићевић наводи у каталогу изложбе, повезивањем и контрастирањем традиционалне чврсте скулпторалне форме и нематеријалних дигиталних медија (фотографија и видео), аутор инволвира посматрача у цјелокупни изражајни корпус изложбе.

- “Вагон скулптура” - сам назив изложбе у галерији која носи име чувеног српског скулптора Сретена Стојановића, конотира мобилност, промену места као измештања гледишта, и неутаживу потребу за трансформацијом. Араличини животни и уметнички номадизам, свесно или несвесно утиснут је у његове скулптуре (не само у “Коферу”, еклатантно материјализованом концепту путовања), које се тиме суверено опиру утиску монотоније и репетитивности. Поред уметникових кретања по географским топосима, светским градовима, егзистира ништа мање важно кретање “унутар себе”, унутар своје уметничке персоне. Араличине скулптуре су експонати воза-галерије који неуморно путује по планетарним колосецима. Заустављање у Приједору је прилика да се сагледају у свом кинетичком моменту - додаје он о овој изложби, која ће бити отворена вечерас у 20 часова, а посјетиоцима је доступна до 25. маја.

Из биографије

Ђорђе Аралица дипломирао је вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду, члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а са статусом самосталног умјетника. Ствара у различитим медијима, као што су теракота, камен и метал. У Србији и иностранству излагао је на бројним групним и самосталним изложбама, а за своје радове добио је бројна признања, међу којима се издваја признање фондације “Полок-Краснер”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана