Радован Крагуљ поново излаже у родном граду

Срна
Радован Крагуљ поново излаже у родном граду

Приједор - У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба цртежа под називом "Страта" међународно признатог аутора поријеклом из Приједора Радована Крагуља.

Аутор изложбе, чији је рад оставио значајне трагове у савременој умјетности, посебно у графици, истакао је да изложба представља двије групе радова, цртежа на папиру из 1993. и 2005. године које је дорадио 2015. године.


Он је многобројној публици на отварању изложбе представио и пројекат "Појата", за који је истакао да у ово доба друштвеног развоја има специфично мјесто.

"Ријеч је о објекту који се састоји од два простора, од којих би један био стан-атеље за госта умјетника из различитих европских земаља и шире, уз галерију са изложбеним простором, а други дио би био ресторан са домаћом традиционалном гастро понудом", изјавио је новинарима Крагуљ.

Изложбу је отворио градоначелник Приједора Марко Павић који је истакао да је ово велики дан за град Приједор јер у њему излаже један од највећих ликовних умјетника са ових простора.

"Он је један од оних који подстичу младе да се уписују на академију и да се посвете овој врсти умјетности. Крагуљ је познато име у свијету умјетности и његова дјела су у многим галеријама", рекао је Павић.

Он је потврдио и да је упознат са пројекцијом који Крагуљ намјерава да реализује у свом родном Великом Паланчишту.

"Мислим да ће град стати иза овог пројекта жПојатаж тако да аутор у трајној успомени граду остави своја дјела и гдје ће се умјетници моћи окупљати и одложити своја дјела", рекао је Павић.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић је истакао да је значај изложбе за ову установу и град Приједор велики, јер је чињеница да је Крагуљ имао око 300 групних и самосталних изложби и да је излагао широм свијета.

"Његови радови налазе се у познатим збиркама у Њујорку, Лондону, Вашингтону, члан је Академије наука и умјетности Републике Српске и жирија првог међународниг бијенала цртежа на папиру", рекао је Радоњић.

Радован Крагуљ рођен је 1935. године у Великом Паланчишту близу Приједора и као дијете преживио је Други свјетски рат и логор у Јасеновцу. Студирао је на Ликовној академији у Београду 1953-60. године.

Од Британског савјета је добио стипендију за похађање Централне школе за умјетност и вјештине у Лондону 1962-63. године, а затим је и предавао у школама у Енглеској, Белгији и Француској.

Почетком 1970-их први пут је посјетио Велс, након чега живи и ради на релацији Велс-Париз.

Његове прве самосталне изложбе у Лондону, одржане су на Институту за савремену умјетност 1965. године.

Ова изложба ће у Музеју Козаре бити отворена до 9. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана