Радмила Лиздек - Записи са каменаотварају галерију

Александра Маџар
Радмила Лиздек - Записи са каменаотварају галерију

Требиње - Слике обухваћене изложбом "Записи са камена" тематски су у вези са Херцеговином и периодом мог одрастања. Сунчани предјели, уз које и даље стварам у Требињу, непрестано ме инспиришу за нова дјела.

Рекла је ово за "Глас Српске" академски сликар Радмила Лиздек, чијом ће изложбом у суботу, у 21 час бити отворена прва ликовна галерија у Невесињу.

- Посјетиоци ће имати прилику да виде 25 слика већег формата, рађених техником уље на платну. Дио ове изложбе представљен је раније у галерији "Атријум" у Београду - рекла је Лиздекова, која је рођена и одрасла у Невесињу.

Двадесету самосталну изложбу Радмиле Лиздек свечано ће отворити академски сликар и вајар Миливоје Унковић, а љубитељи ликовне умјетности имаће прилику да дјела из овог циклуса погледају до 19. маја.

- Отварање галерије је од великог културног значаја за Невесиње и за цијелу Херцеговину. Сигурно је да ће овим простором, у којем ће се одржавати концерти и књижевне промоције, оживјети цијела ова херцеговачка општина - истакла је Лиздекова.

Историчари умјетности су слике из поставке "Записи са камена" описали као макрокосмички феномен, заснован на различитостима и непрестаним промјенама, кроз које се испољава непресушна инспирација Радмиле Лиздек.

Лиздекова је Академију ликовних умјетности - смјер сликање завршила у Требињу, у класи проф. Милорада Ћоровића. Школовање је наставила на мастер студијама на Академији умјетности у Новом Саду, у класи проф. Милана Сташевића. Докторске студије ради на Академији лијепих умјетности у Београду.

Сликарка, која је и организатор Међународне умјетничке колоније "Ластва" у Требињу, до сада је имала деветнаест самосталних поставки, а своја дјела представљала је и на многим групним изложбама.

Лирска нота

- Извориште својих идејних премишљања и интимних расположења Радмила Лиздек налази у непосредном окружењу, живицама направљеним од испреплетених грана или лирски надахнутим цвјетним ливадама, окупаним атмосфером пуном густе материје и свјетлости. Путем њих она исказује карактер свог сликарског сензибилитета, свој став према свијету и свој креативни израз - рекла је о циклусу "Записи са камена" историчар умјетности Љиљана Зековић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана