Радмила Кулунџија, публициста: Монографија Године с пјесмом музички споменар Бањалуке

Александра Маџар
Радмила Кулунџија, публициста: Монографија Године с пјесмом музички споменар Бањалуке

Бањалука - Занимљива и богата историја музичког живота Бањалуке очекује читаоце на више од 730 страница монографије Музичке школе "Владо Милошевић" под називом "Године с пјесмом", кроз приче граду и његовим људима, о Чесима утемељивачима организованог музичког живота, првим овдашњим оркестрима с почетка 20. вијека у којима је свирао и Владо Милошевић.

Испричала је за "Глас Српске" аутор ове монографије публициста Радмила Кулунџија, а најзанимљивије дијелове њене књиге читаоци ће од данас моћи прочитати у фељтону "Гласа Српске".

- За велики дио овог богатства заслужна је овдашња Музичка школа, чији су талентовани ученици и одлични професори уткали осам деценија прегалаштва у културу града - додаје Кулунџија.

У књизи "Године с пјесмом" писала је о набавци првих инструмената за музичку школу, улози војних музичара који су у почетку били главни кадар у тој школи, првих наступа професора и ученика на позорницама бањалучког музичког живота.

- На страницама монографије моћи ће се прочитати како је недостајало простора за рад, о честим пресељењима школе и мијењању кадра, па преко првих успјеха ученика и наставника - казала је Кулунџија.

Као некадашњи новинар "Гласа српског", касније "Гласа Српске", између осталог, писала је и о раду Српске православне цркве, посебно Епархије бањалучке.

- Веома чест саговорник био ми је протојереј-ставрофор Ратко Радујковић, посебно када сам писала о обнови и раду Српског пјевачког друштва "Јединство" и обнови и изградњи Храма Христа Спаситеља. Управо на приједлог проте Ратка, иницијатора обнове и предсједника "Јединства"  с једне стране и директора Музичке школе "Владо Милошевић" и диригента "Јединства" Немање Савића, написала сам прву књигу, монографију СПД "Јединства" под називом "Многаја љета", 2002. године - прича Кулунџија.

Знајући то, како је рекла, Савић је ангажовао да за 70. рођендан Музичке школе 2004. напише прво издање монографије Музичке школе "В. Милошевић", а друго, измијењено и допуњено издање 2014. године за осамдесетогодишњицу школе.

- Књига је илустрована са више од 500 фотографија и илустрација. Није било лако прикупити сву ту силну грађу. Дијелом сам је пронашла у љетописима школе, а много су ми помогли некадашњи професори и ученици ове школе уступивши ми из приватних архива фотографије и документе. Понешто сам нашла и у штампи, Музеју РС, Архиву РС, нешто сам имала и у својој архиви. Важно је да је све то сада трајно сачувано у књизи и доступно јавности - сматра ауторка.

Прво издање монографије Музичке школе претходи, а друго происходи и из књиге "Ноте сјећања", а веза између ових књига, како каже Кулунџија је суштинска.

- Музички живот нашег града, ево већ 80 љета у значајној мјери чине некадашњи ученици и професори овдашње Музичке школе. Неки су прославили своју школу широм некадашње Југославије, запјевали, или засвирали на познатим европским сценама као што су то учинили оперске диве Радмила Смиљанић, Милена Морача, Фердинанд Радован, Божидар Барковић, Наташа Јовић, Дуња Симић, Снежана Савичић... Други су овдје оснивали оркестре, учествовали у раду културно-умјетничких друштава, били одлични педагози у школи, а у новије вријеме и на Музичком одсјеку Академије умјетности. О њима сам писала и у књигама "Године с пјесмом" и "Нотама сјећања", које су музички споменари Бањалуке - закључила је Кулунџија. 

Ноте сјећања

- На моју књигу "Ноте сјећања, цртице из музичког живота Бањалуке" објављену 2013. сам веома поносна. У децембру исте године организован је и музичко-сценски спектакл, игранка "К'о некад у осам" у Концертној сали Банског двора. Поред тога учесник сам и Међународног научног скупа "Националне мањине у Републици Српској", одржаног 2011, на коме сам говорила на тему: "Чеси, утемељивачи организованог музичког живота у Бањалуци - Од Мађејовског до Плецитија".  Тако сам, ето, ушла у музички живот Бањалуке и на том богатом пољу остала до дана данашњег - подсјетила је Радмила Кулунџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана