Радионица “Како направити изложбу?” у јулу у Галерији “Вагон”

Илијана Божић
Радионица “Како направити изложбу?” у јулу у Галерији “Вагон”

БАЊАЛУКА - Радионица “Како направити изложбу?”, која ће бити организована у Галерији “Вагон” током јула, омогућиће умјетницима, кустосима и младима жељним знања да спознају како изгледа организација изложбе, али и писање кустоског и критичког текста, те на који начин да умјетничко дјело презентују публици.

О радионици “Како направити изложбу?” за “Глас Српске” говорила је концептуална умјетница и галериста Исидора Бранковић која је прије годину дана покренула Галерију “Вагон”. Предавачи на овој радионици су кустоси и историчари умјетности из Београда Јована Трифуљеско и Миња Лазарески, те кустос Музеја савремене умјетности РС Исидора Бањац и кустос и галериста Исидора Бранковић. Пријаве трају до сутра, а радионице почињу 1. јула.

Позив је објављен на сајту вагон.галлерџ, гдје се заинтересовани могу пријавити мотивационим писмом на и-мејл вагонгаллерџЖгмаил.цом.

- Сматрам да су предавачи на радионици изузетни млади људи који су успјешни у свом послу, те да је то изузетно важно за умјетника, кустоса и младе који имају амбиције и тежњу ка томе да приме знање које, објективно, овдје не могу да стекну јер ми немамо факултет историје умјетности - објаснила је Бранковићева.

Додала је да је важно знати презентовати своје умјетничко дјело и да баш због тога на ову радионицу позива све заинтересоване и гладне знања да оплемене и прошире своје видике.

- Кроз рад и разговор са умјетницима мапирали смо одређене проблеме и недостатке у знању. Према нашим истраживањима, 90 одсто студената који заврше Академију умјетности нема прилику да сарађује са кустосом и негдје је остало у ваздуху шта то кустос тачно ради. Због тога је ова радионица важна - рекла је она.

Како је казала, идеја за ову радионицу настала је из жеље да се прошири знање о продукцији, изложбама и пројектима.

- Умјетници и сви заинтересовани за историју умјетности и кустоску праксу могли би овом радионицом да оплемене своје знање - навела је она.

Нагласила је да Јована Трифуљеско ради као галериста и кустос у галерији “У10” у Београду, али и да је оснивач и иницијатор критичког магазина “Око гледања”, те да Миња Лазарески пише за овај критички магазин из Београда.

- Кад смо планирали концепт радионице, сматрали смо да је интересантно говорити о кустоској пракси из различитих углова. Дакле, како је то радити у галерији савремене умјетности и независној галерији као што је “У10” и каква су искуства радити при институцији као што је Музеј савремене умјетности РС. Сматрали смо да је важно дати различита мишљења и ширину како би полазници заинтересовани за кустоску праксу након ње имали шире знање о могућностима продукције и поставци изложбе уопште - испричала је Бранковићева.

Објаснила је да ће полазници током јула боравити у Галерији “Вагон” како би преузели галеријски посао те како би током радионице организовали изложбу са умјетником ког обрађују, али и како би научили да пишу критичке текстове и текстове за изложбе уопште.

Након изложбе која ће бити продукт радионице, у галерији “Вагон” биће отворена поставка Маје Симишић, концептуалне умјетнице из Амстердама.

Продукт

Исидора Бранковић је нагласила да ће продукт радионице “Како направити изложбу” бити управо поставка чији ће кустоси бити сами полазници.

- Они ће након тога организовати стручна вођења кроз изложбу као и умјетничке разговоре. Такође, водиће и разговоре са новинарима. Поента је да науче на који начин да позивају, кога позивају, односно све оно што доноси посао галеристе и кустоса - истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана