Раденко Милак и екипа МСУ РС спремни за 57. венецијанско бијенале:Универзитет катастрофе гарантује успјех

Александра Маџар
Раденко Милак и екипа МСУ РС спремни за 57. венецијанско бијенале:Универзитет катастрофе гарантује успјех

Бањалука - Велика организација, велика одговорност, велики изазов "срушили" су се на леђа умјетника Раденка Милака и Музеја савремене умјетности РС на њихову велику радост, гдје су већ мјесецима у пуном јеку припреме за одлазак на престижно Венецијанско бијенале.

У Павиљону БиХ/РС у Италији ради се на поставци, усаглашени су детаљи како би се мозаик "Универзитета катастофе" сложио.

Још само шест дана остало је до отварања 57. венецијанског бијенала, а у краткој паузи, вожњи од куће до Музеја, Милак је за "Глас Српске" потврдио да је све спремно.

- Прије три-четири дана био сам у Паризу, гдје сам радио сам монтажу видео-материјала. Много је обавеза и много умора, али све смо завршили у року - казао је умјетник.

Вођен идејом да створи умјетничку концепцију која се састоји од различитих врста радова: цртежа, акварела, слика и видео-радова, гдје је сваки медиј повезан са катастрофом и документацијом о истом, Милак је још раније нагласио да овај пројекат такође представља позив истраживачима, мислиоцима и умјетницима да допринесу на више начина: умјетничким радовима, теоријским текстовима, говорима, пројекцијама и радионицама.

Иако је 12. мај датум када ће свечано отворити наш павиљон за стручну јавност и публику, директорица Музеја савремене умјетности Сарита Вујковић објаснила је да већ 9. маја павиљони свих земаља учесница морају бити спремни за претпремијерну посјету умјетника, критичара, новинара и колекционара.

- Након интензивних припрема, израде и паковања изложбе за транспорт, припреме потребне документације, техничари Музеја савремене умјетности Републике Српске, који је и ове године организатор Павиљона БиХ, прошле седмице су успјешно стартовали са поставком и адаптацијом изложбеног простора у Палати Малипјеро - потврдила је Вујковићева, која је и комесар овогодишњег павиљона.

Посљедња седмица пред званично отварање, објашњава она, резервисана је за продукцију промотивног материјала, каталога изложбе и додатну продукцију саме изложбе.

- Као комесар овогодишњег павиљона увјерена сам у успјешност пројекта "Универзитет катастрофе", који у својој основној идеји има развојни елемент једне платформе која треба се развија и након Венецијанског бијенала - наглашава Вујковићева.

Циљ им је, додаје она, да се у оквиру те платформе и у оквиру те иницијалне идеје успоставља сарадња с интернационалним кустоским тимом и развија мрежа партиципације иностраних умјетника који у основи своје умјетности имају исту идеју.

- То је можда једна од основних новина наше презентације на овогодишњем бијеналу, за коју сасвим основано можемо рећи да је иновативна, не само када је регион из кога долазимо у питању, већ и далеко шире - нагласила је Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана