Раде Шербеџија затворио Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу: Златним платаном славио умјетност

Р. Мијановић
Раде Шербеџија затворио Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу: Златним платаном славио умјетност

Требиње - Уручењем награде "Златни платан" глумцу Радету Шербеџији и пројекцијама филмова "А ој, Лико" Игора Гала и "72 дана" Данила Шербеџије заустављена је трака на четвртом Фестивалу европског и медитеранског филма у Требињу.

Легенди екс-југословенског глумишта у недјељу увече признање "за изузетан допринос евромедитеранској кинематографији" уручено је на свечаном пријему у просторијама Градске управе.

Шербеџија је истакао да са радошћу прима признање, јер је добио пуно награда које је заборавио, али овакве не, јер су за допринос кинематографији.

- Мало сам се забринуо, јер сам у посљедње вријеме почео добијати награде за животно дјело. Свака награда је важна, обично се оне додјељују у нека лијепа времена и кад славимо умјетност. Жао ми је што у Требињу нисам никад играо у позоришту, али сам као клинац играо током љета на Иваници мали фудбал на ледини. Хвала вам - рекао је Шербеџија.

Публика је аплаузима дијелила радост са глумцем, а ову значајну награду Шербеџији је уручио градоначелник Требиња Славко Вучуревић, који је изразио задовољство што је угостио легенду екс-југословенског глумишта.

- У име свих грађана Требиња и Херцеговине захваљујем Вам на доласку у наш град. Изузетна ми је част и задовољство што смо се договорили да Раде Шербеџија први заигра на даскама позоришне сцене, која ће можда бити најљепша у региону, а чије отварање планирамо у јануару, када ће врата умјетности отворити и Културни центар - истакао је Вучуревић.

Обећање да ће доћи на отварање са неком од својих представа или концертом дао је и Шербеџија.

Умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић задовољан је организацијом овогодишњег фестивала и додао да је све прошло како су и планирали.

- Не одустајемо од идеје фестивала, а то је да Требиње постане велики филмски студио. Током седам фестивалских дана на Љетној сцени Дома младих у Требињу приказано је 14 филмова, међу којима и значајан број премијера, а у оквиру четири програмске цјелине: медитерански филм, европски филм, нови српски филм и омаж лауреатима/Херцеговина на филму - подсјетио је он.

Награда Тањи Бошковић

На отварању овогодишњег фестивала глумици Тањи Бошковић такође је додијељен "Златни платан" за изузетан допринос евромедитеранској кинематографији.

- Добити од Требиња признање за допринос филмској уметности за мене је посебна част. Нисам добијала тако пуно награда, чак сам у једном тренутку помислила можда су организатори сматрали да више немам шта да допринесем па су ми доделили ово признање. Можда и имам - казала је Бошковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана