Раде Шербеџија: Волио бих да више режирам

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Чувени музичар и глумац Раде Шербеџија и Западни колодвор бенд наступиће 17. јуна у Ботаничкој башти "Јевремовац" у срцу Београда, а специјално за Танјуг свестрани умјетник је истакао да је и поред других вјештина, он ипак само глумац, али да би више волио да режира.

Књижевник, пјесник, повремено редитељ, музичар, управник и оснивач театра "Улисис" на Брионима сматра да је глума његова есенција из које произилазе друге умјетности и вјештине.

"Истина, понекад и јесам нешто друго, рецимо могао сам у каријери више режирати. Неке моје представе су чак биле веома успјешне у младости", присјетио се Шербеџија који је и режирао један цијеловечерњи играни филм "Ослобођење Скопља" (2016) заједно са својим сином Данилом, према истоименој антологијској драми недавно преминулог редитеља Душана Јовановића у чијој је позоришној верзији Раде одавно глумио.

 "Тај филм ми се није толико посрећио, али из неких других разлога, дуга је сад то прича. Наравно, није то лош филм, али није онакав какав сам ја желио да буде. Тако да је ипак моја главна вокација глума, за филм, театар, телевизијске серије, све друго ми је успутно", наставио је Шербеџија за агенцију Тањуг.

Прослављени драмски умјетник и педагог сматра да би данас могао свакога научити да глуми за само 15 дана, али да није у томе идеја, суштина овог позива.

"Своје студенте тако учим пуно тога важног. Потребно је данас младим људима помагати да што пре дођу до слободе, да освесте своју личност, да читају књиге, да гледају умјетност, да будно посматрају живот. Морају исправно да се постављају према свим друштвеним и политичким приликама у земљи и цијелом свијету, то од њих чини занимљиве људе", анализирао је за Тањугу значајан глумац у светским оквирима.

Шербеџија је напоменуо да студентима често препоручује да уче разне вјештине, од оних баналних као што је добро кувати, креативно спремати храну, пливати, јахати, свирати гитару или клавир, певати или "било шта од живота што тим младима даје изузетност и занимљивост".

 "Мислим да данас сваки човек, као сви ми овде, имамо једнака срца која исто куцају. Сви имамо своје приче од рођења до овог часа. Тако да сви можемо толико тога испричати и сви смо толико богати. О свима нама се могу написати читави романи тако да сви могу бити Роберт Де Ниро или Ванеса Редгрејв, ако гледамо кроз глумце", надахнуто је истакао један од траженијих домаћих глумаца у Европи и Америци, који је присутан на иностраном тржишту од 1993.године и огромног успјеха македонског филма "Пре кише" Милча Манчевског.

 Раде Шербеџија је апсолутно одушевио своју вјерну публику у јулу 2021. на распродатом наступу у Ботаничкој башти гдје ће поново наступити у петак, 17.јуна, како је најавио данас у Југотон продавници у сусрету са медијима у Београду. Публика се ужељела да чешће гледа омиљеног глумца у домачим филмовима и серијама, колико га гледа уживо као музичара, барем једном годишње "Ја заправо немам времена да овде у Србији често снимам, играм у филмовима, а јако бих волио", казао је за Тањуг славни умјетник.

Шербеџија једино игра у представи "Ко се боји Вирџиније Вулф?" Едварда Олбија, на великој сцени Београдског драмског позоришта, у режији његове супруге Ленке Удовички.

 "Имао сам доста понуда у последње вријеме од редитеља и продуцената, посебно за филмове, али ето, ја морам имати простора и отворену ситуацију да могу добити неку одличну улогу у иностранству. 

"Управо из тог разлога сам свакодневно снимао своје рецитовање поезије током пандемије и приказивао људима. Било је чак 50 тих видео записа. Како се корона смањивала, тако сам ја и престајао са тим и видим да је публика то завољела", примјетио је глумац и пјевач у вези својих видео клипова које је објављивао на платформи YоуТубе и званичној Фацебоок страници.

"Музику сам схватао увијек као свој хоби. Тек касније сам озбиљније кренуо да се њом бавим. Некад сам радио све то скоро лијевом руком, као читав албум "Не дај се, Инес", који сам снимио за само један дан. Сада је другачије, када на концерту или албумима имам једног гитаристу какав је Мирослав Тадић, тако врхунски професионалац, онда знам да мора озбиљно да се ради, нема грешке", открио је Шербеџија и даље говорио о неколицини колега сарадника на последњем албуму.

"Дарко Рундек је био мој студент, јер је он уписао Позоришну режију на Академији, знамо се одавно, увек је лепо кад сарађујемо. За насловну нумеру "Не окрећи се, сине" музику је компоновао изванредни Габор Ленђел, а ја сам написао текст, посвећен мом сину Данилу и његовој генерацији", похвалио је музичар познатог клавијатуристу из некад славног поп рок бенда "Тешка индустрија".

Рок публициста и критичар Петар Јањатовић је истакао на промоцији концерта и албума да се на новој плочи и диску налазе песме које су окупиле многе звезде бивше Југославије - Габи Новак, Матија Дедић, Хуса из групе "Парни ваљак", споменути Дарко Рундек, а присутни су стихови великог Арсена Дедића, док је снимљена и обрада чувене бесмртне баладе "Остала си увек иста" Мише Ковача. "Ако су нас истерали из Југославије, никада не могу истерати Југославију из нас.

Ово је истинска југословенска плоча, сви су ту, поново. Чак је и једна пјесма посвећена великом словеначком позоришном редитељу Томажу Пандуру, који нас је заувек напустио прије неколико година. Нежна, топла, сетна плоча која ме музички подсјећа на некадашњу акустичну сцену Југославије", оцјенио је Јањатовић.

Шербеџија се за крај присјетио атмосфере са концерта у Ботаничкој бшсти у јулу 2021. "Био сам заиста пријатно изненађен. Постављено је око 350 столица на пространој трави, а поред је све време стајало још барем хиљаду људи. Моји концерти су обично увек распродати, тако сам навикао.

Посебно се сјећам дви ноћи заредом у Сава центру 1997.године, по 4000 људи на вече је дошло да ме гледа", присјетио се Шербеџија и најавио да ће 17. јуна бити још једно лијепо дружење са вјерном публиком. Простор испред Стаклене баште је био тада препун аудиторијума префињеног укуса и управо та посебна атмосфера инспирисала је Шербеџију да се и ове године врати у Ботаничку башту, новом простору за музичке програме и културне активности.

На концерту "Не окрећи се сине", који носи назив по његовом последњем албуму, Шербеџија ће изводити своје велике хитове -“Барбара”, “Протулетје се отпира”, “Мени се душо од тебе не растаје”, “Ни у твоме срцу”, “Полети птицо”, “Повратак ратника”, “Твоје њежне године”, “Не дај се Инес”, “Филипа Кљајића 32”, али и незаборавне песме Арсена Дедића, Кемала Монтена, Џонија Штулића, Мише Ковача и других славних колега са којима је сарађивао. Концерт Радета Шербеџије организује Фусион Евент, уз Цебеф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана