Рад Андрићевог института привукао пажњу свјетских медија

Агенције
Рад Андрићевог института привукао пажњу свјетских медија

Вишеград - Поједини свјетски медији ових дана посветили су пажњу раду Андрићевог институт у Андрићграду, чији је директор Емир Кустурица, након што је представљен документ који свједочи о намјерама Аустроугарске да поведе велики рат и прије сарајевског атентата.

Пажњу медија у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској привукло је писмо тадашњег војног гувернера у БиХ Оскара Поћорека упућено министру финансија Леону Билинском у Беч, 28. маја 1913. године, које је 5. јануара ексклузивно представио Андрићев институт.

Њемачки листови "Билд" и "Ди Велт" пренијели су писања медија из Републике Српске и Србије у вези са овим документом, а посебну пажњу посветили су изјавама директора Андрићевог института Емира Кустурице и члана Управног одбора Института Момчила Перишића о значају овог документа за откривање праве истине о почетку Првог свјетског рата.

Њемачки "Билд" наводи да "Србија жели да представи своју истину о рату", те да међународно признати режисер Емир Кустурица жели да направи документарац о сарајевском атентату.

"Ди Велт" је пренио Перишићеву изјаву да је ово писмо, чији садржај увјерљиво свједочи о ратним намјерама Аустроугарске, примарни и један од најзначајнијих извора за проучавање питања ратне кривице.

Поћереково писмо, написано 13 мјесеци прије атентата у Сарајеву и четрнаест месеци прије аустроугарске објаве рата Србији, 28. маја 1913. године, увјерљиво свједочи о намјерама Аустроугарске да поведе велики рат.

Писмо је представљено 5. јануара у Одјељењу за историју Андрићевог института у Андрићграду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана