“Путовање кроз вријеме”: Сутра промоција књиге “Српска народна ношња дервентског краја”

ГС
“Путовање кроз вријеме”: Сутра промоција књиге “Српска народна ношња дервентског краја”

ДЕРВЕНТА - У дервентском Центру за културу, сутра (25. јануара) од 17.30 часова, одржаће се промоција књиге „Српска народна ношња дервентског краја”, аутора Дамира и Сандре Кљајић.

Књига, која има 288 страница, садржи мноштво информација о српским ношњама у околини Дервенте – првим забиљешкама, њеној изради и дијеловима, развоју… 

– У књизи се налазе до сада необјављене фотографије које чувају мјештани дервентских села, међу којима су и неке старе и више од 100 година, као и фотографије примјерака дијелова народне ношње који су сачувани до данас, а који су неки настали прије Другог свјетског рата, истичу аутори.

Аутори књиге, чије је истраживање трајало од 2015. године, истакли су dа је ова књига резултат преданог рада и љубави према нашој културној баштини.

– Ово није само књига, већ путовање кроз вријеме које желимо подијелити с нашом заједницом. Желимо да на овај начин дамо допринос чувању културног насљеђа, истакли су аутори.

О књизи ће говорити аутори, рецензент Слободан Наградић, те директор „Туристичке организације града Дервента“ Биљана Теофиловић. Издавачи књиге су Истраживачки центар „Искон“ из Бање Луке и ЈУ „Туристичка организација града Дервента“.

Издавање књиге финансијски су помогли Министарство спољних послова Србије (Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону ) и Град Дервента, као и ЈУ „Туристичка организација града Дервента“ и ЈУ Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

Рецензенти су Свјетлана Бајић из Сарајева и Слободан Наградић из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана