Путин уручио Кустурици Орден пријатељства

Срна
Путин уручио Кустурици Орден пријатељства

Москва - Руски предсједник Владимир Путин уручио је данас српском редитељу Емиру Кустурици награду - Орден пријатељства за изузетан допринос учвршћивању пријатељства народа, за популаризацију руског језика и културе у иностранству. Кустурица је на руском захвалио Путину и том приликом подсјетио да током првог њиховог сусрета уопште није говорио руски, пренио је "Спутњик".

"Поштовани господине Путин, када смо се срели први пут нисам говорио руски језик, други пут врло мало, а сада вам захваљујем /на руском/ на овом ордену", рекао је Кустурица, примајући награду од предсједника Русије.


Кустурица је истакао да је за њега то велика награда, зато што мисли и вјерује да је предсједник Руске Федерације човјек који уноси равнотежу у свјетску политику.

Он је рекао да би волио чешће да долази у Русију и да ту сними филм, додајући да има много идеја, али да тренутно не може да се одлучи коју да реализује.

Такође, како је рекао, волио би да сними филм и у Француској. "Моји филмови су српски, један је енглески. Треба снимити и на руском и на француском", истакао је Кустурица.

Орден пријатељства је државна награда Руске Федерације, која се додјељује од 2. марта 1994. године. Његов аутор је совјетски и руски умјетник Александар Жук.

Орден је направљен од сребра са позлатом, окружен ловоровим гранама са зеленим и црвеним тачкама од рубина.

До сада су тим орденом награђивани како страни држављани, тако и држављани Русије, за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумијевања међу народима, за зближавање и узајамно богаћење култура, за велики учинак у реализацији заједничких економских пројеката и привлачење страних средстава у економију Русије.

У Русији се данас обиљежавају два празника - Дан иконе Богородице Казањске, чији је лик повезан са ослобађањем Русије, и Дан народног јединства, установљен у част народног устанка ослобођења Москве од пољско-литванских освајача 1612. године.

Тај празник се у Русији традиционално слави од 2005. године. Широм земље се одржавају свечаности, концерти, маршеви и скупови, а патријарх московски и цијеле Русије Кирил служио је данас литургију у Успенској саборној цркви Кремља у част иконе Богородице Казанске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана