Пустоловине Вида из Таламбаса Љубивоја Ршумовића

Приредила: Александра Маџар
Пустоловине Вида из Таламбаса Љубивоја Ршумовића

Београд - Неописива гужва коју су створили најмлађи читаоци, као и чланови хора Леонтине Вукомановић "Чаролија", обиљежили су промоцију књиге "Вид из Таламбаса" Љубивоја Ршумовића у Београду.

У "Делфи кафеу" у СКЦ-у у четвртак увече владала је еуфорија међу најмлађим, који су дошли да из прве руке од њиховог, како га зову, великог друга Љубивоја Ршумовића чују о чему ће читати у новом дјелу.

Исти тандем који је створио "Видовите приче", које је Ршумовић написао инспирисан својим унуком Видом, креирао је и нову књигу. За илустрације је био задужен Душан Петричић, а књигу је објавила "Лагуна". У овом дјелу Вид са Дружином креће на путовање из Таламбаса у Будућност.

Увод у причу о књизи, о којој су поред аутора и илустратора, говорили двоје писаца за дјецу Раша Попов и Гордана Малетић, била је пјесма љупких чланова хора "Чаролија" са ријечима позајмљеним из Ршумовићевог "Буквара дечијих права".

- Ово је писано као једна велика бајка, а, у ствари, то је 15 бајки, јер толико има поглавља, о лепотама Таламбаса, о лепим селима, али без сељака, о чудесима у Будућности у коју су стигли и где Вид среће свог, још нерођеног брата Љуба - рекао је Попов.

Он је додао да се сусрео са многим сентенцама које су прави бисери мудрости (љубав која се дефинише као "размена душа").

Пратиоцима потенцијалних слушалаца или већ читалаца, било да су то баке, дједови, маме или тате, Попов је указао да се ради о класичној утопији и упоредио ово дјело са Сфифтовом књигом "Гуливерова путовања" и Батлеровим "Путовањем у Нигде".

Затим је укратко испричао, језиком примјереним малишанима, ко су главни ликови ове велике авантуре гдје Вид среће шерифа пса који говори ав језиком, слона који се са Дружином сурлује (умјесто рукује, јер нема руке), а мачак добија ново име Шлб (шашав - луд - блесав)...

- Деца ће кроз ове пустоловине научити пуно о неким важним темама: власти, Ајнштајновој теорији релативитета, о времену, јер свако поглавље почиње са неком временском одредницом јер се путници из Будућности враћају у ово наше време, а аутор изнова показује да је велемајстор језика својим кованицама - истакао је Попов.

Карикатуриста Душан Петричић је рекао да се "Видовитим причама" морао прилагођавати њиховом садржају, што му баш не лежи и да је у новој књизи илустровао само иницијале сваког поглавља, а сада је предложио Ршумовићу да у будућим књигама напише текст, а препусти малим читаоцима празне стране да књиге сами илуструју. Писац за дјецу Гордана Малетић препознала је да је писац иза смијешних дијалога, сакрио озбиљна промишљања о еколошкој свијести, моралу, љубави, пријатељству, али све је тако "упаковано" да је разумљиво и блиско најмлађима. Одломке из књиге читала је, поред аутора, глумица Борка Томовић, а ову праву фешту завршио је хор "Чаролија" пјевајући једну од најпопуларнијих Ршумовићевих пјесама "Вуче, вуче, бубо лења".

Карикатуре

Карикатуриста Душан Петричић је казао да се труди да оно што црта за дјецу буде за њих нека врста ребуса, да откривају детаље, а он намјерно прави грешке, јер се дјеца обрадују када их открију

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана