Први српски научно-фантастични филм затворио 10. фестивал Први кадар

Срна
Први српски научно-фантастични филм затворио 10. фестивал Први кадар

Источно Сарајево - Јубиларни 10. Међународни филмски фестивал документарног и кратког играног филма "Први кадар" званично је вечерас затворен премијерном пројекцијом првог српског научно-фантастичног филма "Процјеп", аутора Дејана Зечевића, а у присуству продуцента Милана Тодоровића.

Документарни филм "Човјек из соли", аутора Сеједа Сајада Моосавија из Ирана, добитник је Гран при награде "Стећак кнеза Павла", одлучио је Стручни жири јубиларног 10 "Првог кадра" Источно Сарајево.


Жири је саопштио данас да аутор "вјешто барата филмом којим дочарава снажну атмосферу и универзалну причу о осјећајима отуђености који су често занемарени у данашњем друштву".

Селектор и умјетнички директор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је вечерас Срни да је изузетно задовољна оствареним умјетничким дометом ове јединствене филмске манифестације која одавно превазилази оквире Републике Српске и БиХ.

"Врло смо испуњени, јер је јубиларни 'Први кадар' протекао у изузетној умјетничкој и стваралачкој фестивалској атмосфери, а и организација је текла скоро беспријекорно, на задовољство свих нас, гостију и публике посебно", истакла је Штифанићева.

"Први кадар", истиче она, наставиће своју мисију враћања филмске публике у биоскоп и снажније афирмације домаће кинематографије.

Учесници Фестивала данас су посјетили олимпијску љепотицу Јахорину, гдје су на симболичан начин, истицањем заставе и клапе "Правог кадра", указали на висок ниво ове јединствене и престижне међународне филмске манифестације.

Јубиларни 10. Међународни филмски фестивал документарног и кратког играног филма "Први кадар" отворен је 6. новембра премијерном пројекцијом филма "Дневник машиновође", редитеља Милоша Радовић и продуцента Лазара Ристовског.

На овогодишњи јубиларни фестивал у Источном Сарајеву, чији је мото "Деценија филма", пристигло је више од 2.500 пријава филмова из цијелог свијета, од којих је у званичном такмичарском дијелу приказан 51 филм из 30 држава, а публика је била у прилици да погледа и 20 играних филмова у оквиру пратећег програма Фестивала.

Током пратећег фестивалског програма реализовани су филмска радионица Филмска школа "Првог кадра", "Кидс фест", специјална пројекција филмова за осуђенике и осуђенице из Казнено-поправног затвора Кула, промоције књига, конференције за новинаре, излет на олимпијску љепотицу Јахорину.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Генерални медијски покровитељ је РТРС, а медијски спонзори фестивала су БХТВ, ТВ "Елта" и БНТВ, као и Новинска агенција Републике Српске СРНА и Федерална новинска агенција ФЕНА, те онлајн портали.

Генерални спонзор Фестивала је компанија "Златно зрно", а спонзори су Туристичка организација Града Источно Сарајево, "Моја радња" и К-Инел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана