Први пут изложена литографија Пабла Пикаса Глава мушкарца

СРНА
Први пут изложена литографија Пабла Пикаса Глава мушкарца

Козарска Дубица - На изложби књига, часописа, умјетничких слика и графика из завичајне збирке и легата народног хероја Бошка Шиљеговића, која је вечерас отворена у Народној библиотеци у Козарској Дубица, први пут је изложена литографија славног шпанског сликара Пабла Пикаса "Глава мушкарца".

Изложбу, поводом обиљежавања 50 година од оснивања Народне библиотеке у Козарској Дубици, свечано је отворио начелник те општине Миле Злојутро, који је истакао да је изложена графика Пабла Пикаса дјело велике умјетничке вриједности.

Он је новинарима рекао да је ово дјело, иако није било изложено, већ побудило велико интересовање у цијелој БиХ и у околним земљама, као и да је Козарска Дубица поносна на чињеницу да посједује такву драгоцјеност.

Злојутро је додао да Народна библиотека у Козарској Дубици, основана 30. марта 1964. године, обиљежава значајан јубилеј, и изразио захвалност свима који су у посљедњих 50 година предано радили и очували ту културну установу.

"У овој просторији налази се преглед историје 20. вијека, на само локалне већ и свјетске, посвете најзначајнијих државника и легат народног хероја Бошка Шиљеговића, којем дугујемо велику захвалност за дјела која нам је оставио", нагласио је Злојутро.

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици Данијела Балабан истакла је да вечерас отворена изложба представља завршетак активности на обиљежавању јубилеја 50 година постојања ове библиотеке.

"Изложба ће бити отворена до 28. априла, када ћемо дјела вратити у витрине гдје се налази легат Бошка Шиљеговића, а графика Пабла Пикаса остаје као стална поставка и дио легата који нам је поклоњен и остављен на чување", појаснила је Балабанова.

Она је додала да је графика Пабла Пикаса "Глава мушкарца" аутопортрет рађен у техници литографије.

"Рађени су графички листови. Имамо информацију да је урађено 1.000 примјерака, а овај примјерак који ми имамо је 270. Без обзира колики је тај израз вриједности у новцу, литографија остаје у библиотеци и никада се неће наћи на тржишту, бар што се нас тиче", изјавила је Балабанова и додала да је дјело безбједно и осигурано на адекватан начин.

Отварању изложбе присуствовао је и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, који је честитао Народној библиотеци у Козарској Дубици на 50 година успјешног рада.

Литографија Пабла Пикаса у посједу је Народне библиотеке у Козарској Дубици од 1988. године, а њена аутентичност потврђена је недавно експертизом историчара умјетности и судског вјештака за процјену умјетничких дјела Данке Дамјановић.

Славни шпански сликар је радио графичке листове које је намијенио као поклон шефовима делегација, који су били учесници на конгресу Комунистичке партије у Паризу 1964. године.

Бошко Шиљеговић био је шеф делегације Комунистичке партија Југославије и на поклон је добио графику Пабла Пикаса, коју је заједно са својим легатом 1988. године оставио на чување Народној библиотеци у Козарској Дубици.

Легат библиотека "Бошко Шиљеговић" представља вриједну збирку библиотечке грађе у којој се налази 2.343 монографске публикације, 2.419 серијских публикација, двије умјетничке слике, 46 умјетничких графика, албум са 27 поштанских марки, шест албума са 213 фотографија и Плакета АВНОЈ-а.

Отварање изложбе, на којој је публици представљена графика Пабла Пикаса, пратио је велики број медијских кућа из БиХ и региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана