Први Оскар трајао само 15 минута

Александра Маџар
Први Оскар трајао само 15 минута

Кратка и скромна, прва додјела "Оскара" била је једина церемонија у историји Америчке филмске академије која није преношена уживо.

Према писању лондонског "Телеграфа", инаугурална свечаност, одржана 16. маја 1929. у присуству 270 званица, протекла је у опуштеној атмосфери, без напетости и стресног ишчекивања јер су имена добитника у 12 главних категорија већ била објављена три мјесеца раније у "Лос Анђелес тајмсу". Само годину касније овај догађај ће добити радијски пренос, а убрзо потом ће прерасти у свјетски феномен.
Прошлогодишње "Оскаре" пратила су 43 милиона гледалаца само у САД, а током четворочасовног спектакла објављено је 19,1 милион "оскаровских" порука на "Твитеру".

У "Долби театру" у Лос Анђелесу у недјељу ће се на додјели "Оскара" 2015. наћи 3.300 гостију, што је много више од првобитних 270 који су прије 86 година платили пет долара да би присуствовали церемонији.

Догађај се одиграо у хотелу "Рузвелт", који је саграђен двије године раније и чији је један од инвеститора био, свакако не случајно, предсједник филмске академије Даглас Фербанкс.

Гости свечаности те 1929. били су смјештени у балској дворани хотела, украшеној бијелим теписима и арт-деко канделабрима. Сједећи за око 36 банкетних столова, пили су најбоља калифорнијска вина и јели кувану пилетину на тосту и печену рибу у сосу од путера. О великом краху на Волстриту, који ће се десити пет мјесеци касније, тада још нико није размишљао.

Сама додјела трајала је свега 15 минута. Награђени су филмови који су били приказани у периоду између 1. августа 1927. и 31. јула 1928. Фербанкс и потпредсједник академије Вилијам Ц. Демил, иначе старији брат Сесила Б. Демила, том приликом су уручили 30 центиметара високе позлаћене трофеје који ће тек за пет година добити назив "Оскар".

Главна тема вечери били су звучни филмови. Прва церемонија је била уједно и посљедња на којој су приказана само нијема остварења. Звучни филм, чији је развој започет чувеним стихом из филма "Џез пјевач" - "You Ain't Heard Nothin` Yet" ("Још ништа нисте чули"), најављивао је револуцију у филмској индустрији, која је почела да посустаје.

Филму "Џез пјевач" није било допуштено да се надмеће за награду за најбоље остварење јер је академија сматрала да није "фер" допустити звучним филмовима да се такмиче са нијемим.
Први "Оскар" за најбоље остварење додијељен је филму Вилијама Велмана "Крила", о пилотима из Првог свјетског рата, који је са буџетом од два милиона долара био до тада најскупљи холивудски пројекат. "Крила" су освојила и награду за тада најбоље "инжењерске" ефекте.

Церемонија није била ни модна екстраваганција каква је касније постала. Добитница "Оскара" за најбољу женску улогу, тада 22-годишња Џенет Гејнор, изашла је на сцену да прими награду у скромној, смјерној хаљини коју је купила неколико дана раније. Награду је добила за улоге у сва три филма за које је била номинована: "Седмо небо", "Улични анђео" и "Зора". Њемачки глумац Емил Јанингс освојио је "Оскара" за најбољег глумца за улоге у филмовима "Посљедња наредба" и "Судбина сваке пути".

Чарли Чаплин

На тој првој церемонији великом Чарлију Чаплину додијељен је први почасни "Оскар", исти онај који је ове године украден у Паризу, а чија се вриједност на тржишту процјењује на више од милион долара. Првобитно номинован за најбољег глумца, најбољег сценаристу и најбољег редитеља комедије, Чаплин је повучен из тих категорија како би му било уручено специјално признање. Ту одлуку су многи приписали његовој непопуларности у Холивуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана