Први контакт у препуној сали

Александра Маџар
Први контакт у препуној сали

Бањалука - Без свечаног програма и говора, скромно, у препуној сали Дома омладине кратком представом која је указала на стање у српској кинематографији отворен је фестивал студентског филма "Дукафест".

Млади глумци Белинда Божичковић и Бојан Колопић упознали су публику са програмом фестивала, док су студенти четврте године глуме на бањалучкој Академији кроз своје глумачке креације представили лицитацију на којој је сакупљено 12 марака и 40 фенинга за сљедећу годину за кинематографију Републике Српске.

Филмску траку покренуо је филм "Први контакт" Мета Ричардса из Аустралије, а послије тога услиједила је пројекција филма "Сточар" Немање Ћеранића из Србије, који је и гост фестивала. Заљубљеници у свијет филмске магије имали су прилику да погледају и филмове "Дан свих душа", "Т'адбих", "Путовање" и "Димни сигнали".

Жири који ће одлучивати о наградама чине Младен Ђукић, Мирослав Момчиловић и Неџад Беговић.

- Приликом оцењивања филмова на "Дукафесту" водићу се само једним ставом, да награде треба да освоје најбољи филмови. То је једино битно - рекао је Момчиловић.

Послије пројекције филмова, организатори су за посјетиоце припремили коктел како би могли да се друже и размијене утиске о приказаним остварењима.

- Задовољан сам како је протекло отварање, а посебно сам био поносан када сам видио да је сала пуна и да људи немају гдје да сједну. Лијепо је видјети људе које не познајете на фестивалу - рекао је директор фестивала Душко Станивук.

Најбоља остварења биће награђена у недјељу, када ће жири прогласити побједнике.

Програм

- Посјетиоци фестивала у суботу од 18 часова имаће прилику да у Дому омладине погледају филмове из селекције "Документарни 2", а од 20 часова из селекције "Документарни 3". Фестивалску суботу обиљежиће филмови из Србије, Француске, Велике Британије, Пољске, Финске, Либана, Грчке и Црне Горе. Предавање Мирослава Момчиловића предвиђено је за недјељу у 14 часова, такође у Дому омладине - најавио је Душко Станивук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана