Први кадар шанса за младе

Александра Маџар
Први кадар шанса за младе

Источно Сарајево - Међународни фестивал документарног и кратког играног филма "Први кадар - Визир стварности" почео је данас (понедјељак) у Источном Сарајеву.

Свечана церемонија требало је да буде одржана синоћ уз отварање двије изложбе и премијеру филма "Црна Зорица" у режији Радослава Павковића и Христине Хаџихараламбус. Ријеч је о изложби "Фото визуре Горана Кукића у Првом кадру" и поставци фотографија селектора фестивала Александре Митрић-Штифанић.

У сусрет свечаном отварању фестивала јуче су одржани програми "Трагање", "Документ у трагу" и "Визир стварности - слободна форма". Ове селекције пружиле су прилику младим домаћим ауторима и студентима да промовишу своје филмове. Први дан фестивала био је посвећен и Свјетском дану анимираног филма, па је у оквиру програма "Кидсфест" приказано "Степениште" Петра Билбије из Бањалуке у продукцији "Виз арта". Приказани су и најбољи филмови из Русије, Кине и БиХ.

 - "Степениште" је прича о епохалном открићу чији почетак сеже далеко у прошлост. Радознали дјечак у стану мистериозног доктора проналази грамофонску плочу која представља стари документ о истраживањима можданих таласа. Она открива теорију о технологији чија моћ може да омогући човјечанству велика достигнућа, али и да се употријеби као страшно оружје - каже Александра Митрић-Штифанић.

У такмичарском програму биће приказана 42 филма у шест селекција: "Ex Yu у фокусу", "Европа у фокусу", "Кратке приче", "Трагање", "Документ у трагу" и "Визир стварности - слободна форма".

- У свакој селекцији биће приказано седам филмова. Публика ће имати прилику да погледа приче из Италије, Белгије, Финске, Чилеа, Швајцарске, Литваније, Шпаније, Велике Британије, Републике Бенин, Хрватске, Црне Горе, Србије, БиХ и Републике Српске - подсјетила је Митрић-Штифанић.

"Дођи у биоскоп!"

- Програм фестивала обухвата и ревију домаћег играног филма коју смо насловили "Дођи у биоскоп!". На ревији ће, осим "Црне Зорице", бити приказани и филмови "Вир" и "Љубав долази касније". Ријеч је о филмовима који су награђени на бројним свјетским фестивалима, а публици ће се представити аутори, као и дио глумачких екипа - казала је Александра Митрић-Штифанић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана