Први интеграл албум култног стрипа “Ден” ускоро на српском језику: Магија и насиље Ричарда Корбена

Бранислав Предојевић
Први интеграл албум култног стрипа “Ден” ускоро на српском језику: Магија и насиље Ричарда Корбена

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Локомотива” ускоро планира да објави прву књигу легендарног стрипа “Ден”, славног стрип-мајстора Ричарда Корбена.

Овај класик стрипа инспирисан је једним Корбеновим анимираним кратким филмом из 1968. године, који се у измијењеној верзији појавио и у култном филму “Хеви метал” 1981. године. У међувремену Корбен је лик Дена искористио за стварање истоименог стрипа за који је писао сценарио и радио цртачки дио посла објављујући га током седамдесетих у магазину “Хеви метал” у 13 наставака у периоду од априла 1977. до априла 1978. године.

Ове приче су скупљене у интеграл издању “Никадођија”, које се недавно појавило у новом, луксузном издању компаније “Дарк хорс”, а који на српском језику објављује “Локомотива”.

Сам стрип припада жанру епске фантастике, али је у рукама велемајстора Корбена (1940-2020) постао жанр за себе, уз до тада невиђен спој маштовитих заплета и чудесних графичких приказа ликова, насиља и секса. Радња прати обичног младића Дејвида Елиса Нормана, канцеларијског радника, који помоћу мистериозног портала заврши убачен у бизарни свијет фантазије под називом Никадођија, гдје постаје мишићави авантурист Ден. Новостворени херој креће у егзотичну авантуру кроз древне рушевине тајанствене цивилизације сусрећући се са злом Црвеном краљицом, њеном пожртвовном двојницом, бизарним људима гуштерима, џиновским инсектима и још чуднијим и опаснијим лудилом у овој легендарној саги препуној ужаса, магије и насиља. Славни филмски режисер Гиљермо дел Торо наводи Корбена као једног од кључних утицаја на његов рад, а број његових сљедбеника у стрипу тешко је избројати укључујући мајсторе попут Алана Мура, Нила Гејмена и покојног Мебијуса.

- Умјетник којег највише желим да слиједим је Ричард Корбен. Његов стил је дословно визуелан и прича причу баш онако како је видите. Волим све што ради, волим његове чудесне визије. Он је невјероватан умјетник - рекао је Дел Торо.

Познат по својим легендарним андерграунд ремек-дјелима: “Бладстар”, “Свијет мутанта”, “Легло страве” и другим, које је објавио “Фантагор прес”, као и магазин “Хеви метал”, Корбенов рад постао је легендаран за његовог живота. Сам стрип “Ден” добио је бројне наставке који су излазили за разне издаваче, а на крају су скупљени у пет интеграл књига.

На српском језику излазио је у оквиру новосадске “Стрипотека”, уз култни статус код публике, али “Локомотивино” издање је први озбиљан домаћи приступ овом ремек-дјелу девете умјетности. Укратко, обавезно штиво.

Никадођија

Издање “Локомотиве”, албум под називом “Никадођија” имаће 128 страна у тврдом повезу уз превод Драшка Рогановића.

Осим стрипа у књизи излазе текстуални додаци у виду текстова “Денова метаморфоза”, који је писао Хосе Виљарубија, увод који су писали Патон Освалт и Виљарубија, предговор првог издања стрипа, који је радио писац Фриц Либер и текст Бруса Џонса “Умјетност Ричарда Корбена”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана