Први број Српског прегледа пред читаоцима

А. Г.
Први број Српског прегледа пред читаоцима

Бањалука - Први број Часописа за филологију, философију, науку и умјетност "Српски преглед" доступан је читаоцима.

Ријеч је о часопису Центра за српске студије из Бањалуке, а главни и одговорни уредник Душко Певуља подсјећа да је већ постојао Часопис за књижевност, науку и друштвени живот "Српски преглед" који је излазио од 15. јануара до 15. априла 1895. године. Тада је главни уредник био угледни српски књижевни критичар Љубомир Недић.

- Тренутак у коме покрећемо часопис вишеразложно је занимљив. Културни садржаји, укључујући и оне који припадају сфери издаваштва, друштвено су скрајнути и остављени скоро без икакве државне финансијске помоћи. Затим, постоји нека врста прећутне сагласности о томе да је штампана форма часописа превазиђена, да су савременији и бржи модели (и књижевне и културне) комуникације у односу на њих остварили недостижни примат - каже Певуља.

Он примјећује да текстове у данас доступним часописима и серијским публикацијама на српском језику веома често карактерише одсуство критичке свијести, истраживачке ширине, научне одговорности и ауторске компетентности.

- Часописи су увијек били израз саборне свијести, плодотворне узајамности духовно и интелектуално блиских људи. Као вид симболичке споне, први број "Српског прегледа"  смо визуелно обогатили насловним страницама Недићевог часописа. Тим гестом најављујемо да ће сваки наредни број бити опремљен ликовном и графичким детаљима из богате ризнице српске књижевне периодике - рекао је Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана