Прва премијера у Атељеу 212 од почетка пандемије: "Лоунли пленет" са маскама и на дистанци

Танјуг
Прва премијера у Атељеу 212 од почетка пандемије: "Лоунли пленет" са маскама и на дистанци

БЕОГРАД - Прва премијера позорисне представе од почетка пандемије, одржана је синоћ у фоајеу и на платоу испред београдског Атељеа 212, а у питању је комад "Лоунли пленет" аутора Олге Димитријевић, Маје Пелевић, Димитрија Коканова, Тање Шљивар и Игора Коруге.

Седам гледалаца, три актера, сви са маскама на безбједној дистанци - и екипа драматурга показала је да и у овим деликатним околностима представа може да се одигра.

Извођење је почело на бочној пјацети Атељеа 212, затим су аутори и једини актери (Димитријевић, Пелевић и Коканов) заједно са публиком ушли унутра гдје су у горњем фоајеу изговарали текст, а на видео биму публика је слушала Шљивар и Коругу.

Како су раније објаснили драматурзи, представа је имерзивног карактера, која се изводи у отвореним и затвореним просторима, око и у згради позоришта, намјерно избјегавајући класичан сценски простор, односно саму сцену.

Кроз колажну структуру пет ауторских и извођачких гласова, који се међусобно преплићу и прожимају, умјетници воде прописно дистанцирану публику на туристичку туру кроз обје стране новчића утопије и дистопије наше (позоришне) свакодневице.

Актери једно другом читају писма у којима разматрају тренутно стање у којем се планета налази пролазећи кроз могуће утопије и дистопије градова и интимности...

Ова представа рефлектује на свијет прве половине 2020. године, док истовремено покушава да промишља форме театра које се могу одвијати и упркос вирусу, а последично томе, и потенцијалне форме заједништва у јавном простору будућности.
Након аплауза и поклона, Олга Димитријевић казала је Танјугу да је срећна што су успјели да изведу представу упркос немогућим околностима.

Каже да су публика и колеге реаговали врло емотивно, а коментари су се углавном тицали ситуације и питања када ће моћи да се врате њиховим радним местима, позоришној сцени и када ће јавни и друштвени простор моћи поново да функционише.

- Ова представа је све време рађена са пуно емоција и политичности, управо у покушају да промисли у ком се друштвеном и политичком тренутку сада налазимо, посебно у случају пандемије. Ово је једна ситуација која је све кризе савременог света подигла и учинила видљивијим - објаснила је Димитријевићева.

На данашњој репризи такође ће бити седам људи у публици, а сљедеће извођење је планирано наредне сезоне од септембра, а епидемиолошка ситуација ће утицати на даље планове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана