Прва представа за бебе

Александра Маџар
Прва представа за бебе

Бањалука - Дјечије позориште Републике Српске почело је да ради на првој представи за бебе "Тачка на излету", а ово је први пут да се овакав комад ради у РС.

Најавио је ово за "Глас Српске" редитељ Александар Пејаковић, који ће на сцени оживјети ову "бебирону" бајку за коју су пробе почеле 2. фебруара.

- Простор ће бити креиран као бабџ спаце, односно бебироне инсталације под називом "Слон у позоришту" која ће нудити изузетан осјећај пријатности бебама, али и родитељима. Сама концепција посматраће новорођенчад као "тачке" на свом излету ка непознатом, а њена специфичност и њен садржај стимулисаће сва чула комбинацијом визуелне умјетности, плеса, музике и поезије - испричао је Пејаковић.

За сценску поставку задужен је Александар Пејаковић, док је поезију и мотиве бирао књижевник Предраг Бјелошевић. Рад на сценографији и костимографији повјерен је Берини Шушчевић и Јелени Савић, а кореографија глумици Народног позоришта Миљки Брђанин.

- План је да ова представа премијерно буде изведена у другој половини марта или најкасније почетком априла 2015. године и да има специфичан термин за игру тј. уторком или сриједом у трајању од два сата, гдје би на сваких 25 минута била промјена глумачке поставе, односно представа би кретала од почетка - објаснио је Пејаковић.

Како је рекао, бебе и родитељи ће у сваком тренутку несметано моћи да уђу и изађу са представе, а за мајке ће бити обезбијеђен посебан простор за дојење и пресвлачење.

- Родитељи и бебе сједјеће на "умиљатим" јастуцима израђеним према мотивима из књиге "Тачка на излету" аутора Предрага Бјелошевића - додаје редитељ.

Узраст беба за које се препоручује овакав концепт је од шест до 18 мјесеци и то би се, у правилу, требало поштовати.

- Представа ће бити реализована у сарадњи са људима из науке, а стручни тим предводиће педијатар др Весна Новаковић. Музичка подлога биће дјело најпознатијег композитора, Моцарта - казао је Пејаковић.

Улоге

Пејаковић је улоге повјерио глумицама Дјечијег позоришта Републике Српске, које су свој таленат безброј пута показале на сцени, Зорани Шуман, Александри Спасојевић, Божани Бијелић, Ани Анђелић и Свјетлани Андрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана