Прва опера бившег хрватског предсједника 22. априла на сцени загребачког ХНК

Танјуг
Foto: Глазба.хр

БЕОГРАД - На позорници загребачког Хрватског народног казалишта 22. априла биће одржана претпремијера прве опере Иве Јосиповића у животу - "Џон Ленон" - на либрето ријечке професорке Марине Бити, преноси К1 Инфо.

На идеју да компонује прву оперу у свијету која се бави Битлсима, односно животом једног од чланова чувене групе, бивши предсједник је дошао у годинама пре доласка на чело државе, али предсједнички дани нису му остављали времена да се бави компоновањем опере, како је био рекао раније за Јутарњи лист. 

Већ недјељама трају пробе за претпремијеру "Џона Ленона" којег ће изнијети искуснији дио тима загребачке Опере с диригентом Иваном Јосипом Скендером.   Редитељки Марини Пејновић ово је друга опера у каријери.

Бивши хрватски предсједник, је у сталном је контакту с диригентом, ауторским тимом и позориштем ХНК. 

У представи учествују диригент, 63 музичара у оркестру, 40 пјевача у хору, 13 солиста, седам плесача - 125 особа укупно. Представа траје 70 минута.

Да подсјетимо, Јосиповић је у Загребу завршио основну школу и средњу музичку школу, а 1980. завршио је студије права на Правном факултету Универзитета у Загребу, а затим (1983) студије компоновања на Музичкој академији у Загребу.  
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана