Прва награда Јелени Ђурђевић фоторепортерки “Гласа Српске” и “Независних новина”

Данко Кузмановић
Прва награда Јелени Ђурђевић фоторепортерки “Гласа Српске” и “Независних новина”

Бањалука - Клупска изложба Универзитетског фото-кино клуба из Бањалуке је практично годишњи пресјек стваралаштва свих чланова у току једне календарске године. Ове године посебно се можемо похвалити изузетним квалитетом радова и великим бројем аутора.

Казао је ово члан жирија изложбе Драган Проле на отварању 23. Клупске изложба Универзитетског фото-кино клуба из Бањалуке.

- У региону, а и шире, најбројнији смо, а можда и најквалитетнији клуб. По свим рангирањима, наш клуб је убједљиво најуспјешнији у региону, а у добром дијелу Европе сматрају да смо и најнаграђиванији клуб и да имамо најнаграђиваније ауторе у клубу - рекао је Проле.

На изложби је приказано 118 фотографија 27 аутора, а најбољима су додијељене и награде, и то једна прва награда, двије друге и три треће, као и пет похвала. Поставка ће бити доступна публици 10 дана.

Прву награду на овогодишњој 23. Клупској изложби УФККБЛ освојила је дугогодишња фоторепортерка “Гласа Српске” и “Независних новина” Јелена Ђурђевић, друго мјесто дијеле Милена Ерцег и Предраг Божић, док треће мјесто дијеле три аутора - Владимир Тадић, Немања Бјелогрлић и Младен Анић. 

Шта је пресудило да баш ове фотографије буду награђене, објаснио је Драган Проле.

- Шаролик је интерес фотографа за жанрове у фотографији, тако да на овој изложби имамо од портрета, актова, пејзажа, архитектуре па све до концептуалне фотографије, тако да смо имали поприлично тежак задатак да ове године направимо избор најбољих. Када направите ужу селекцију, онда гледате сљедеће параметре - да ли је било једноставно снимити ту фотографију, колико се аутор унио у ту фотографију, какву поруку носи фотографија, визуелни доживљај посматрача, када све одважете једноставно најбоље фотографије саме испливају на површину и онда им дате само ранг и награду - објаснио је Проле.

Он је објаснио да је Ђурђевићева на фотографији “Дајак”, дакле, само тим једним снимком, дочарала комплетан угођај тог чина, и снагу и динамику и брзину коју дајак иначе нема и показала суштину и сву љепоту дајака и човјека који управља њим.

Ауторка Јелена Ђурђевић казала је да је ова изложба веома значајна за град, а да се награди искрено обрадовала.

- Ова награда, као и све остале, јако ми је драга, радујем им се и оне су похвала за рад на који сам поносна, посебно на фотографије које су настале у претходне двије-три године. Ово је клупска изложба с изложеним радовима 27 аутора УФККБЛ, који је најуспјешнији и најорганизованији клуб у БиХ. Честитам и свим члановима клуба. Велика је ово прича за нас и наш град, фотографију и културу - навела је Ђурђевићева.

Ђурђевићева је испричала како је настала побједничка фотографија и шта фотографија иначе значи њој.

- Фотографија “Дајак” је настала 2018. године на “Дајак 4кросс” тркама. Драго ми је што је у домену спортске фотографије гдје до изражаја долазе акција, енергија и снага. Фотографија је за мене креативни изражај аутора у који су уткане емоције, тренутак времена, боје и његов лични доживљај и виђење особе или предмета који фотографише. Фотографија је данас број један у свим сегментима живота, битна нам је брзина преноса информација, а будући да “слика” говори више од хиљаду ријечи, онда је све јасно - испричала је Ђурђевићева.

Креативност

 

Креативност аутора, као и техничко умијеће, и даље је најважнији елемент добре фотографије.

- Нове технологије доносе и више могућности, али у основи креативност аутора, свјетло, техничка исправност фотографије и ликовни елементи су нешто што пролази веома високе критеријуме у креативној фотографији од самог настанка па све до данас - додала је Ђурђевићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана