Прва Љетна школа филма од 17. до 27. августа у Бањалуци: Стваралачки пут од идеје до премијере

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Младу талентовану дјецу, заинтересовану за филмску умјетност, окупиће прва Љетна школа филма која ће бити одржана од 17. до 27. августа у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци.

Кроз Љетну школу филма проћи ће 22 полазника који похађају завршне разреде основних и средњих школа, а она ћа бити одржана захваљујући сарадњи Аудио-визуелног центра Републике Српске, Градског позоришта “Јазавац” и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

В.д. директора Аудио-визуелног центра РС Ања Илић истакла је да се идеја за ову школу родила прије пола године, када је кроз разговор са Драганом Марић увидјела да студио “Јазавац” похађају дјеца која су заинтересована за даљу едукацију и усмјерење ка умјетности, филму и култури.

- Они су дуго година у школи и Драгана је дошла са идејом да видимо на који начин можемо да сарађујемо и шта је то што можемо да им понудимо. Тако да смо закључиле да би било добро да направимо љетну школу филма и да их проведемо кроз цијели процес настанка једног кинематографског дјела, да прођу фазе од идеје до премијере - испричала је Илићева.

Објаснила је да ће дјеца током десет дана проћи часове теорије из режије, продукције, сценографије, костимографије, сценарија, камере и свих сегмената који чине настанак филма, те да ће имати пет дана да сниме своје кратке филмове. Планирано је да премијера тих филмова буде 27. августа од 20 часова  у Градском позоришту “Јазавац”.

- Ментори ­ће им бити професори са Академије умјетности у Бањалуци, тако да ће имати надзор и контролу одраслих професионалаца, односно неће бити препуштени сами себи. Радујемо се процесу и премијерама, а циљ нам је да Љетна школа постане дугогодишњи пројекат и да се можда наредних година сели из града у град - казала је Илићева и додала да је сада фокус на томе да виде да ли ће овај модел школе функционисати.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан нагласила је да је Љетна школа веома битна за Академију зато што су та дјеца потенцијални студенти.

- Жељели бисмо да се у будућности љетна школа прошири па да учествују дјеца из цијеле Српске, али и шире, јер нам је циљ да имамо што више квалитетних кандидата на пријемном како би могли да примимо оне најталентованије - рекла је Пурковић Мацан.

Како је казала, трудили су се да покрију све секторе како би дјеца могла да прођу све процесе настанка филма, да спознају да ли би у будућности могла да се баве режијом, монтажом, сценографијом или костимом.

Водитељка студија “Јазавац” Драгана Марић истакла је да се, током протеклих 12 година откад постоји студио, број чланова непрестано повећава те да се направила група дјеце која су ту дуги низ година и која осјећају потребу и жељу да се и даље едукују у области умјетности.

- Они су прије свега уписали школу глуме и говора, али временом су добијали прилику да снимају кратке формате на телевизији и да статирају што им се допало. Ослушкујући жеље и циљеве указала се потреба да им пружимо нешто више. Тако смо у сарадњи са Академијом и Аудио-визуелним центром креирали пројекат којим ћемо им пружити филмску азбуку - објаснила је Марићева.

Истакла је да је ријеч о дјеци узраста од 14 до 19 година који имају амбиције да постану филмски радници или да упишу Академију умјетности.

- Током десет дана, колико ће трајати школа филма, пет дана ће имати теоријску и практичну наставу, а онда ће са менторима и асистентима да раде на снимању свог првог филмског дјела у чему ћемо им помоћи. У пројекат је укључено око 40 људи који ће изаћи у сусрет и бити на услузи младим будућим умјетницима. Жеља и циљ нам је да едукујемо млади нараштај, а кроз ову школу ће сами себе профилисати - објаснила је она.

Дио програма Љетне школе филма биће одржан у Градском позоришту “Јазавац”, а дио ће бити реализован на Академији умјетности.  

Предавачи

Драгана Пурковић Мацан, која ће водити радионицу сценографије и костимографије, истакла је да су предавачи са Академије умјетности професор Драшко Гајић са камере, Зоран Пилиповић асистент на камери, те да ће о продукцији говорити Ђорђе Врањеш.

- Ту су и предавачи ван Академије као што су Никола Пејаковић који ће говорити о сценарију, Влада Тагић о режији, те Игор Сузић који ће водити дизајн звука. Тако су покривени сви сектори за настанак једног филма - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана