Пронађено 1.500 слика које су отели нацисти

Guardian, B92
Пронађено 1.500 слика које су отели нацисти

Готово 1.500 слика, међу којима су остварења Пабла Пикаса, Анрија Матиса и Марка Шагала, које су Јеврејима биле конфисковане за вријеме Другог свјетског рата, нађене су у једном стану у Минхену.

Слике су нађене у стану 80-годишњака Корнелијуса Гурлита, а њихова вриједност процењена је на милијарду евра.

Према писању Фокуса, слике су нађене још 2011. године, али је полиција ту информацију држала у тајности. За вријеме Другог свјетског рата, нацисти су масовно отимали слике од Јевреја и потом их продавали.

Неке од слика које су пронађене у Минхену су по ниским цијенама продавали и сами Јевреји када су бјежали из својих земаља, у којима су за вријеме рата били прогањани.

Гурлит из Минхена је до слика, међу којима има и дијела Франца Марка, Макса Либермана и Емила Нолдеа, дошао пошто их је 30-тих и 40-тих година 20. вијека купио његов отац.

Он је у међувремену продао неколико слика. Неколико рамова зато је празно, а за сада је познато да је продао Бекменовог “Укротитеља лавова”.

Слика је продата за 864.000 евра на аукцији у Келну 2. децембра 2011.

Барем 3.000 радова припада групи “дегенеричне умјетности”, како су Нацисти називали неподобна дјела. Велики дио припадао је јеврејским колекционарима.

Гурлит који раније није био на полицијском “радару” привукао је пажњу приликом провјере путне карте у возу на путу из Швајцарске ка Минхену.

Даља истрага довела је до његовог стана у прољеће 2011.

Дијела су складиштена међу картонима у које се пакују воћни сокови и лименки хране на ручно направљеним полицама у замраченој просторији.

Гвендолин Вебстер, историчарка умјетности која је проучавала “дегенеричне умјетност” рекла је за Гуардиан да је ово откриће “задивило историчаре”.

Потомци јеврејских колекционара којима су припадала пронађена дјела, сада могу да траже радове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана