Промовисано издање "Звукови прошлости из магнетоскопа Владе Милошевића"

Агенције
Foto: Дејан Десница

БАЊАЛУКА - Аудио издање "Звукови прошлости из магнетоскопа Владе Милошевића", вишег асистента на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци и музејског савјетника етномузиколога Сање Пупац и катедре за етномузикологију Академије умјетности у Бањалуци, промовисано је синоћ у Музеју Републике Српске.

Промоција је одржана у оквиру "Дана Владе С. Милошевића", а ово издање посвећено је традиционалној музичкој вокалној пракси коју је Владо Милошевић забиљежио педесетих и шездесетих година и представља непроцјењиву вриједност за наше нематеријално културно насљеђе.

- Радом на овом пројекту сарадници као и будући корисници су добили увид у нашу народну музичку традицију сачувану упркос разним турбулентним периодима који су претходили овој грађи - навели су организатори ове манифестације.

Према ријечима Сање Пупац, сви заинтересовани ће захваљујући овом снимку моћи да чују звуке педесетих и шездесетих година прошлог вијека, као и да постоји 39 магнетофонских трака, трајања од час и по.

- Сви ми негдје имамо неке записе, али немамо архиве и архивске снимке музичких записа које је сам Владо Милошевић објавио, босанске пјесме, један, два, три и четири, али нисмо имали тај аудио звук да чујемо како се то све дешавало и како је све то изгледало - рекла је она.

У оквиру промоције постављена је амбијентална изложба о Влади Милошевићу, као и умјетнички програм који је дочарао рад чувеног етномузиколога, композитора и педагога.

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" траје до 27. априла, а биће настављена вечерас, концертом пијанисте Андрије Мамутовића. Концерт ће бити одржан вечерас у концертној дворани Банског двора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана