Промовисане књиге Радослава Санарџије и Саве Живковића

Срна
Промовисане књиге Радослава Санарџије и Саве Живковића

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На Сајму књига у Матичној библиотеци Источно Сарајево вечерас су промовисане књиге Књижевног фонда “Свети Сава” од аутора Радослава Самарџије “Говорим српски”, Саве Живковића “Нови свјетски поредак уништава планету” и “Пред нашим очима” те монографија “Рођени вјечно да живе” Миланка Чобовића, коју је издала Народна библиотека Пале.

Говорећи о књизи Радослава Самарџије “Говорим српски” предсједник и издавач Књижевног фонда “Свети Сава” Недељко Жугић нагласио је да је несрећа што су током протеклог рата нестале многе пјесме овог аутора, који је једне прилике рекао да му је “жаливије пјесама и рукописа и књига који су остали, него куће која је девастирана током рата у сарајевском насељу Неџарићи”.

Жугић је навео да је Самарџија био пјесник пјевљивог и непосредног поетског израза, који је писао у строгој рими по матрици Рајка Петрова Нога.

“У комунистичком режиму била је строга превентивна цензура због чега издавачке куће нису смјеле да објављују пјесме Самарџије, који је писао и добре афоризме, који су некако пролазили. Те пјесме су изгорјеле са његовом кућом а да су остале његов опус био би богатији”, рекао је Жугић.

Он је навео да је по мишљењу многих критичара и историчара књижевности Радослав Самарџија у самом врху поезије за дјецу и одрасле.

“Поезија Самарџије била је толико српска да је у вријеме комунизма није могао објавити. Прву књигу жГоворим српскиж сам објавио док сам био уредник у Републичком издавачком заводу што је касније постао Завод за уџбенике и једна је међу првим књигама ратних издања”, додао је Жугић.

Он је навео да су вечерас промовисане књиге објављене ове године на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске, уз помоћ руске Амбасаде, амбасадора БиХ у Москви Жељка Самарџије.

Жугић је истакао, говорећи о књигама Саве Живковића “Нови свјетски поредак уништава планету” и “Пред нашим очима”, да је аутор еколошки освјештен и поборник девизе “мисли глобално – дјелуј локално” и указује како тотална контрола дјелује локално на девастирање природе.

У књизи “Нови свјетски поредак уништава планету” Живковић обрађује и питање “кемтрејлса” /трагова на небу/ над државама бивше Југославије, односно, запрашивање биолошким и хемијским агенсима, чије се постојање званично негира, а људе који указују на ту појаву проглашавају теоретичарима завјере.

Библиотекар Матичне библиотеке Миљана Мацан је указала да је циљ Књижевног фонда “Свети Сава” промовисање аутора Сарајевско-романијске регије, те да је у склопу своје издавачке дјелатности објавило 87 књига различитих аутора међу којима су и Дара Секулић, Недељко Бабић, Жељко Пржуљ, Радослав Самарџија, Радислав Ћивша.

Народна библиотека Пале промовисала је монографију “Рођени вјечно да живе” аутора Миланка Чобовића.

Монографија “Рођени вјечно да живе” јесте, према ријечима аутора, споменица сарајевско-романијским добровољцима који су у Првом свјетском рату учествовали у Српској војсци.

“У књизи су обрађена подручја општина Рогатица, Хан Пијесак, Соколац, Пале, Стари Град, Трново, Хаџићи, Илијаш, општине града Сарајева, те општине Високо и Олово. Прикупио сам податке о 2.070 добровољаца и о 51 особи која се доводи у везу са организацијом жМлада Боснаж. Прикупио сам и 450 фотографија, на шта сам посебно поносан, јер многе од тих слика немају ни чланови породица”, рекао је Чобовић.

Поред ових података, у монографији је објављен и списак од 1.112 лица који су страдала у аустроугарским логорима, 309 људи које су убили Шуцкори, те списак од 2.183 лица којима су аустроугарске власти одузеле држављанство и конфисковале цјелокупну имовину јер су се придружили Српској војци.

Сутра у 17.30 часова, у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, планирано је представљање књиге Милоша Ковачевића “Србистички огледи”, о којој би, осим аутора, говорила Миланка Бабић, а са овим професорима у оквиру својеврсне јавне трибине биће ријечи и о положају српског језика данас.

Први Сајам књиге, у организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево, званично је отворен синоћ у оквиру културно-забавне манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана