Промовисане књиге о израелској поезији

Срна
Промовисане књиге о израелској поезији

Бањалука - У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци вечерас су промовисане књиге "Антологија савремене израелске поезије" и "Моћ говора и друге израелске приче", аутора Ане Шомло.

Предсједник Јеврејске заједнице Бањалука Арие Ливне каже да је ово вече поезије од велике важности, јер је ријеч о битној јеврејској теми.


"Веома је важно да се људи упознају о јеврејској израелској књижевности, која је за многе непознат појам", рекао је Ливне Срни.

Он је изразио задовољство што ће људи на овим просторима, читајући ове књиге, добити појам о јеврејској литератури, књижевности и поезији.

Књижевник Ранко Рисојевић рекао је на промоцији да је Шомло у овим књигама размишљала шта то повезује текстове који су се нашли у књизи, а што је значајно за поезију Израела.

"Једна од тих заједничких ствари је Јерусалим и све пјесме посвећене Јерусалиму су изванредне, а у исто вријеме толико различите", рекао је Рисојевић.

Књижевно вече организовано је у сарадњи "Куће поезије" и Јеврејског културног центра "Арие Ливне" под називом "Бањалучке вечери поезије - Атлас европске лирике", чија су тематика израелска поезија и приче.

Промоцији су вечерас присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и његов помоћник за културу Милица Котур.

Српска и израелска књижевница и телевизијска новинарка Ана Шомло рођена је у Неготину 1935. године, а школовала се у Београду и Јерусалему. У Израел се одселила 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана