Промовисана трилогија "Брда од пелина"

Срна
Промовисана трилогија "Брда од пелина"

ТРЕБИЊЕ - У Народној библиотеци Требиње вечерас је промовисана трилогија "Брда од пелина" која указује на значај повратку традицији, огњиштима и човјековој души, ауторке Јасенке Лаловић.

Трилогију чине књиге "С оне банде моје горе", "С ове банде моје горе" и "Кастигуља".

Књиге прате судбину и улогу жене у црногорском друштву са свим обичајним, језичким и културолошким разноликостима у периоду од краја 19. вијека до капитулације Италије у Другом свјетском рату.

Лаловићева је рекла новинарима да је кроз ову трилогију покушала да промовише не само традиционалну црногорску жену, већ и жену динарског типа, што се односи и на Херцеговке.

"Имам тај посебан осврт на традицију, традиционалне вриједности, враћању нечега од чега смо потекли и у ствари потребно је да покажемо да морамо бити чврста карика у односу између предака и потомака", рекла је Лаловићева.

Слађана Гајић, предсједник Удружења грађана "Мостови" које је уз Народну бибиотеку Требиње организатор промоције трилогије, рекла је да су се за ову промоцију одлучили јер је једна од књига ауторке више мјесеци најчитанија у Црној Гори, па су жељели да то представе Требињцима.

"Жељели смо да упоредимо живот жене у 19. вијеку у Црној Гори и данас да направимо паралелу како је то некада изгледало како је сада", рекла је Гајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана