Промовисана монографија "Ходочашће тројеручици"

Срна
Промовисана монографија "Ходочашће тројеручици"

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас промовисана монографија "Ходочашће Тројеручици" аутора Зорана М. Коса и Ранка Прерадовића.

Прерадовић је нагласио да је ова књига покушај да се оживи велики историјски и српски православни догађај који се десио тачно прије 30 година на Хиландару, односно да се оживи први излазак Богородице Тројеручице у свијет и да то буде озваничено како су он и његов колега то и доживјели.

"Ова фантастична тема, која је у Грчкој добила највиши рејтинг, прихваћена је и у најширим круговима у Српској и Србији", рекао је Прерадовић новинарима у Културном центру Бански двор.

Он је нагласио да је књига намијењена најширој читалачкој публици, чак и оним који не знају много из ове области, али и о Хиландару, православном духовном центру.

Кос је навео да ће књига имати велики значај за будућа покољења јер ће оставити писани траг у виду фотографије и записа који ће свједочити како се са вјером, молитвом и крстом бори за свој народ.

"Резултат те борбе је ембрион који се зове Република Српска. И у оном рату смо се борили, али другачије и наводно смо побиједили али нисмо имали ни језика ни територије. Овај пут је та борба била јединствена, заједно са крстом, живим свецима и светим ратницима и због тога је вриједност ове књиге велика", навео је Кос.

Промоцију су организовали Књижевна заједница "Васо Пелагић" из Бањалуке и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Козарске Дубице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана