Промовисана књига "Зимски мир са вилом Божицом"

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - У прњаворском Центру за културу промовисана је књига "Зимски мир са вилом Божицом" аутора Жељане Радојичић Лукић, у којој се на бајковит начин осликавају село и његови становници током зиме.

У књизи је стављен акценат на врлине људи које су окосница прича и из којих су проистекли изазови за златни троугао - дјеца, родитељи и учитељи. Аутор настоји да читаоце на другачији начин упозна о врлинама, инспирише и мотивише да схвате значај здравља, да разумију потребу очувања мира, да науче да вреднују доброту и вјеру, али и да науче разликовати прошлост од садашњости, а садашњост од будућности. Све приче се дешавају у Луци годишњих доба. Лукићева је у изјави Срни појаснила да су приче обојене њежношћу, љубављу и добротом уз наглашавање моралних и породичних вриједности.

Она је додала да се сплетом околности десило да је највеће интересовање за њене књиге из Републике Српске због чега се са својим тимом одлучила да промоцију друге књиге из едиције "Чаробно село" започне из Бањалуке, а одмах потом и Прњавора.

"Велико је интересовање и у Србији, али како сам поријеклом из Српске и БиХ опредијелила сам се да прве двије књиге из ове едиције започнем управо у Републици Српској и да дјеци пружим прилику да први 'чаролијају' са главним јунацима Божицом, Савом и Вером", рекла је Лукићева за Срну. Она је истакла да ће трећа књига из едиције бити објављена највјероватније у 2023. години. Домаћин промоције књиге "Зимски мир са вилом Божицом" било је Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" Прњавор.

Руководилац прњаворске Драмске сцене Бранкица Радоњић, која је и лектор књиге, појаснила је да је у овој и претходној књизи "Јесења гозба са вилом Босиљчицом" ријеч о причама које на занимљив, иновативан начин повезују српску традицију са савременим, користећи необична изражајна средства, архаизме у служби упознавања младих нараштаја са оним што је наша традиција.

"Књигу препоручујемо породицама, стручњацима у учионици као и свим љубитељима књижевности који ће у овом дјелу пронаћи не само занимљиве и инспиративне теме већ и врло интригантне задатке који се у породици или школи могу радити са дјецом" , рекла је Радоњићева за Срну. Аутор књиге Жељана Радојичић Лукић деценијама живи у Србији и лидер је образовања у региону западног Балкана, а 2017. године изабрана је међу 50 најбољих наставника на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана