Промовисана књига Здравка Малбаше

Срна
Промовисана књига Здравка Малбаше

ПРИЈЕДОР - У Приједору је вечерас промовисана књига "Први српски codex diplomatikus /дипломатар/" аутора Здравка Малбаше, професора из Београда.

Аутор је истакао да је у питању врло осјетљива проблематика и тиче се средњевјековних артифаката српских и босанских краљева, царева, војвода и банова који су пронађени у дубровачком архиву и објављени 1840. године у књизи "Српски споменици", а од којих је сачуван само један комплетан примјерак и налази се у његовом власништву.

"То је једна врло дирљива, узбудљива прича садржи 180 оригиналних докумената, међу којима је први жПовеља босанског Кулина банаж која је написана 29. августа 1189. године", рекао је Малбаша новинарима.

Он је додао да од тог момента траје рат на овим просторима, својатања, фризирања, лажирања, ревизионизма чији је то документ.

"У тој врсту митоманије предњаче Бошњаци, а неке тврдње иду дотле да је бан Кулин 1189. године био Бошњак и да је писмо којим је писао босанчица. За истину о томе ја се борим доказима, а књига је врло брзо добила статус капиталног издања", рекао је Малбаша.

На вечерашњој промоцији о књизи је говорио професор Лука Кецман из Бањалуке, који каже да ова књига спада у ред оних које ће у великој мјери промијенити досадашње поимање историје ових простора и свега онога што смо у протеклим деценијама учили ко смо, шта смо.

"У питању је Повеља Кулина бана око које се води мали историјски рат и који је евидентно документ који припада хришћанима, православцима", рекао је Кецман.

Организатор промоције је било Удружење "Српско-грчко братство и пријатељство" из Приједора.

Предсједник Управног одбора овог удружења Жарко Ковачевић рекао је да Удружење постоји релативно кратко, али да је имало пуно активности, а књижевне промоције ће им у будућем раду бити важна ставка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана